Експерт назвав причини зміцнення гривні в липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвав причини зміцнення гривні в липні

Валюта
3866
Ключовими факторами зміцнення гривні в липні стали продаж валюти нерезидентами під купівлю облігацій внутрішньої держпозики і зростання валютної виручки експортерів аграрної продукції і металургії.
Таку думку висловив старший аналітик “Райффайзен Банку Аваль” Михайло Ребрик.
“Ключові причини зміцнення: масовані продажі з боку нерезидентів під купівлі ОВДП плюс продажі з боку експортерів аграрної продукції і металургії. Все це на тлі традиційно спокійного літнього періоду, коли переважають продажі. Світові ціни на зерно і залізну руду високі, в той час як нафта і газ подешевшали”, – пояснив експерт.
Він зазначив, що нерезиденти позитивно відреагували на результати дострокових парламентських виборів в Україні та вірять в прискорення реформ, при цьому макроситуація в країні сприятлива, а реальна ставка за українськими облігаціями залишається однією з найвищих у світі.
На думку експерта, поки фундаментальних причин для послаблення гривні немає, позаяк урожай зернових в Україні рекордний і причин для зниження попиту нерезидентів на ОВДП немає, а при призначенні прем’єр-міністра – технократа і прискоренні реформ в комплексі з новою програмою Міжнародного валютного фонду нерезиденти почнуть заходити в ОВДП ще інтенсивніше.
Ребрик вважає, що є ймовірність подальшого зміцнення гривні до рівня 24,90-25 гривень за долар, а девальвація можлива тільки на тлі поганих політичних новин.
“У серпні, швидше за все, національна валюта буде залишатися в коридорі 25,4-26,4 гривні за долар з можливими короткостроковими виходами трохи нижче”, – прогнозує експерт.
Водночас він зазначив, що надмірне зміцнення гривні призводить до невиконання планових показників бюджету за доходами від мит ​​та податків на експорт/імпорт, а також негативно позначається на фінансових показниках експортерів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас