Річна інфляція перевищила прогнози НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Річна інфляція перевищила прогнози НБУ

Казна та Політика
962
Як повідомляють в Національному банку, фактичний показник інфляції залишився вищим за прогноз, опублікований в “Інфляційному звіті” (квітень 2019 року).
Водночас відхилення від прогнозу суттєво скоротилося, якщо порівняти з травнем, завдяки очікуваному вичерпанню впливу несприятливих факторів пропозиції. Базова інфляція знижувалася навіть дещо швидше, ніж прогнозувалося.
Про це йдеться на сайті регулятора.
Фактичні показники інфляції свідчать, що фундаментальний інфляційний тиск поступово знижується, як і прогнозувалося Національним банком.
Попри прискорення зростання цін на окремі овочі та фрукти в червні внаслідок несприятливих погодних умов, загалом негативний вплив тимчасових чинників пропозиції овочів, які зумовлювали високі показники інфляції в попередні місяці, поступово вичерпується.
Що подорожчало найбільше
  • Ціни на продукти харчування з високим ступенем обробки збільшилися.
  • В умовах підвищення світових цін та негативних очікувань щодо цьогорічного урожаю цукрових буряків в Україні ціни на цукор також повернулися до зростання.
  • Під впливом тимчасових чинників дещо прискорилося зростання цін на сирі продукти харчування, однак їх внесок у загальну інфляцію залишився незначним, а інші показники свідчили про зниження тиску з боку продовольчої інфляції.

Довідка Finance

  • Інфляційний звіт відображає бачення Національного банку України щодо поточного та майбутнього стану економіки України з акцентом на інфляційному розвитку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас