Які зміни чекають на українців у перший місяць літа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які зміни чекають на українців у перший місяць літа

Казна та Політика
8867
У найближчі 3 місяці деякі з нових законів набудуть чинності – і в житті українців з’являться нововведення.
Обмеження і заборони
З 1 червня запрацюють нові державні будівельні норми. Згідно з ними, забудовники повинні обладнати нові громадські будівлі охоронною сигналізацією, відеоспостереженням та “рамками” на вході, а ще – більш надійними протипожежними системами. Крім того, в громадських будівлях дозволять будувати підземні багаторівневі паркінги.
Зміниться і банківська сфера. З 3 червня українські банки будуть більш ретельно перевіряти підприємців, які отримують готівку через касу. Щоб не допустити фіктивних фіноперацій, банки зможуть вимагати від одержувача документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки: закупівельний акт, податковий розрахунок, кредитний договір тощо.
Початок літа принесе і сезонну заборону для вантажівок – їздити дорогами державного значення. Великовагові машини не зможуть їздити ними вдень і при температурі повітря вище ніж 28 градусів. Виняток зроблять для фур з тваринами, небезпечними вантажами або швидкопсувними продуктами, а також для пожежної техніки.
Закордонні паспорти
У червні Укрзалізниця розпочне експеримент – з вагонів заберуть килимові доріжки. Якщо пасажири будуть задоволені, то підлоги залишать голими назавжди. Крім того, в сезон відпусток додадуть 22 поїзди з великих міст до морських курортів. Квитки на них продають вже, а повний список додаткових поїздів можна подивитися на сайті компанії. Додадуться в червні і нові авіарейси: з Харкова до Одеси, Ріміні, Кутаїсі, Ларнаки і Парижа, а з Києва – в китайський Санью. Втім, тепер за можливість подорожувати за кордон доведеться платити більше: в червні підвищиться вартість оформлення закордонних паспортів. Терміновий документ подорожчає з 810 до 1034 грн, а звичайний – з 557 до 682 грн. Зросте ціна і на отримання ID-карток – з 279 до 345 грн, а на прискорену процедуру – з 368 до 471 грн.
Закон про мову і штрафи “євроблях”
Найважливішою подією в липні стане набуття чинності закону про державну мову. Документ зробить українську мову головною в країні: на ньому будуть вчити дітей, проводити всі публічні заходи. За замовчанням українська мова стане і пріоритетною для всіх без винятку чиновників.
В середині літа стартує і масова перевірка місць реєстрації населення. За новим законом, українці старше 14 років повинні будуть подати заявку про свою реєстрацію. При цьому уповноважені органи зможуть навіть перевірити житло, чи проживає в ньому хтось і розпитати сусідів. За брехню в заявці можуть оштрафувати від 340 до 850 грн. Також в липні введуть новий порядок розслідування нещасних випадків на роботі. Ними займеться спеціальна комісія. А 24 серпня повинен набути чинності так і не реалізований в травні закон про розмитнення авто на єврономерах. Він передбачає штрафи (до 170 тис. грн) і конфіскацію таких машин за перевищення терміну перебування в країні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас