В "Ощадбанку" назвали три способи стягнення 1,3 мільярда доларів з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В "Ощадбанку" назвали три способи стягнення 1,3 мільярда доларів з Росії

Казна та Політика
2843
Рішення міжнародного інвестиційного арбітражного суду щодо спору між Ощадбанком і Росією, яке було прийнято в Парижі, може бути примусово виконано в 154 іноземних державах.
Про це йдеться у відповіді прес-служби Ощадбанку на запит ЕП.
Зазначається, що згідно з міжнародним правом існує чимало різних механізмів приведення у виконання рішень міжнародних судових установ.
Зокрема, примусове виконання можливе за рахунок державної власності Росії.
“За загальним правилом, майно, що належить державі, захищене спеціальним імунітетом і в результаті такого імунітету на майно не може бути звернено стягнення. Водночас, якщо державна власність використовується в комерційних цілях, імунітет такій власності не надається”, – повідомили в Ощадбанку.
Відповідно, виконання рішення суду можливе лише за рахунок майна, яке є державною власністю Російської Федерації, але при цьому використовується в комерційних цілях.
Примусове стягнення можливе також через “заміну кредитора”.
“У тих відносинах з іноземними контрагентами, де Росія виступає кредитором, Ощадбанк може просити суд замінити Росію на себе, і вимагати від контрагентів Росії (боржників) сплати боргу саме банку”, – розповіли в прес-службі фінустанови.
Третій варіант стягнення – за рахунок власності державних підприємств.
“Альтернативним варіантом є звернення стягнення на майно державних підприємств, яке перебуває на території третіх держав шляхом застосування доктрини alter ego, тобто державна компанія прирівнюється до самої країни. Реалізація такого підходу можлива в Великобританії, США, Канаді, Франції, Швеції та деяких інших країнах”, – заявили в “Ощаді”.
Переможці суду нагадали, що Російська Федерація зобов’язана виплатити компенсацію і нараховані до дати винесення рішення відсотки в розмірі близько 1,3 млрд дол. і нараховані після винесення рішення відсотки, які станом на 11 травня 2019 року становлять близько 16 млн доларів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас