В Нацбанку розповіли, що впливало на ціни у квітні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Нацбанку розповіли, що впливало на ціни у квітні

Казна та Політика
136
Фактичний показник інфляції дещо перевищив траєкторію прогнозу, опубліковану в “Інфляційному звіті” за квітень 2019 року.
Про це повідомляє прес-служба НБУ.
“Це було зумовлено дією тимчасових факторів, зокрема перебоями поставок нафтопродуктів з Білорусі і анонсованими РФ обмеженнями на експорт енергетичних товарів в Україну, а також виникненням ажіотажного попиту на окремі сирі продукти харчування внаслідок їх обмеженої пропозиції. Натомість базова інфляція знизилася відчутніше за прогноз, зокрема, під впливом жорсткої монетарної політики Національного банку”, – ідеться в повідомленні.
За даними Нацбанку:
  • Базова інфляція у квітні сповільнилася до 7,4% у річному вимірі з 7,6% у березні.
Уповільнилося подорожчання продуктів харчування з високим ступенем обробки. Тривало зниження темпів зростання цін на м’ясні продукти. Вартість соняшникової олії майже зрівнялася з минулорічною. Уповільнилося зростання вартості хліба. Прискорилося подорожчання молочної продукції.
  • Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося.
Темпи зростання вартості овочів борщового набору збільшилися насамперед за рахунок цін на цибулю та білокачанну капусту. Це зумовлено виникненням ажіотажного попиту через недостатню пропозицію цих продуктів в Україні та країнах-імпортерах унаслідок як слабкого врожаю минулого року, так і порівняно несприятливих погодних умов у квітні поточного року. Дещо стримувало інфляцію сирих продуктів здешевлення фруктів.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися.
Незначне прискорення підвищення цін на алкогольні напої та проїзд у залізничному транспорті було нівельоване уповільненням подорожчання тютюнових виробів, послуг міського транспорту та тарифів на холодне водопостачання та каналізацію.
  • Ціни на паливо залишилися нижчими, ніж у минулому році.
Їх падіння суттєво сповільнилося як під впливом зростання світових цін на нафту, так і через виникнення вже згадуваних складнощів з імпортом енергоресурсів з Білорусі та Росії.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас