Аліменти на батьків: у Мінсоцполітики розповіли, коли потрібно платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аліменти на батьків: у Мінсоцполітики розповіли, коли потрібно платити

Казна та Політика
2303
У Міністерстві соціальної політики відповіли на чутки про можливе введення в Україні нового виду аліментів: коли діти виплачують щомісячне обов’язкове утримання старим батькам. У самому відомстві спростовують такі плани і відзначають, що всі випадки для таких виплат описані в українському законодавстві. Жодних змін з цього приводу в нього вносити не планується.
«Обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків передбачено Конституцією України, а відповідний механізм встановлений Сімейним кодексом, який чітко вказує, що аліменти можливі виключно на підставі рішення суду», — розповіли в Мінсоцполітики.
Випадки, передбачені законодавством, коли діти повинні утримувати своїх батьків:
  • Коли батьки непрацездатні і потребують матеріальної допомоги.
  • Якщо одного з батьків було позбавлено батьківських прав, обов’язку його утримувати немає.
  • Крім сплати аліментів, діти повинні також брати участь в додаткових витратах на батьків, якщо ті важко хворі, інваліди, слабкі і немічні.
Суд може звільнити від обов’язку утримувати батьків, якщо буде встановлено, що той ухилявся від виконання своїх батьківських обов’язків.
У виняткових випадках суд може присудити дітям аліменти на строк не більше трьох років. Він же і визначить суму аліментів, виходячи з матеріального становища сторін і членів сім’ї, які також можуть допомагати батькам.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас