Вчені: Мозок людини зменшується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені: Мозок людини зменшується

Світ
2810
За останні сорок тисяч років людський мозок втратив в об’ємі 10% – і це дуже помітно в порівнянні з попереднім зростанням. Причини такого помітного зменшення нашої головної еволюційної переваги до кінця незрозумілі, але ряд нових досліджень пропонує розглядати в якості головного підозрюваного синдром “самоодомашнювання”.
Тканини мозку практично не зберігаються, тож антропологам доводиться працювати тільки зі скам’янілостями черепів і оцінювати потенційний об’єм мозку за його внутрішньою порожниною.
Чотири мільйони років тому цей об’єм у предків людини збігався з таким у попередників шимпанзе – 350 кубічних сантиметрів. Однак уже через два мільйони років, середній розмір мозку австралопітека оцінюється в 500 кубічних сантиметрів. За мільйон років наші далекі предки подвоїли цей показник, а середній об’єм порожнини черепа і неандертальців, і Homo sapiens досяг 1200 кубічних сантиметрів 130 тисяч років тому. Деякі знайдені останки були і зовсім рекордсменами – 1740 мілілітрів. Свій пік розмір черепа людини проходить в мезоліті, від 15 до 12 тисяч років тому, коли середній його розмір становив майже 1600 кубічних сантиметрів для чоловіків і 1500 для жінок. Що найважливіше, ця еволюція відбувалася незалежно від зміни розмірів всього тіла.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас