Під Києвом може подорожчати житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під Києвом може подорожчати житло

Особисті фінанси
1409
У квітні-травні вартість житла в передмісті столиці України може збільшитися в середньому на 2-3%. Про це розповів керівний партнер AVM Development Group Владислав Кононов.
На думку експерта, подорожчання житла може статися через збільшення вартості будівельних матеріалів і будівельно-монтажних робіт.

Інвестувати в нерухомість

Зокрема, за даними представника компанії-забудовника, з січня по середину березня подорожчали деякі будматеріали, що в найближчі місяці може вплинути на вартість житла.
Так, за вказаний період цегла подорожчала в середньому на 10%, газоблок – на 5%, арматура – на 6%. При цьому ціни на бетон, піноблок і утеплювач практично не змінилися.
“Щоб зрозуміти ступінь впливу будматеріалів на собівартість будівництва, зазначу, що для будівництва 9-поверхового будинку площею за зовнішніми стінами 480 квадратних метрів без підземного паркінгу буде потрібно мінімум 21 тонна арматури. А в разі створення підземного паркінгу кількість необхідної арматури збільшується в середньому на 10 тонн”, — зазначив експерт.
Водночас з січня по березень вартість будівельно-монтажних робіт зросла в середньому на 10-15%.
“З одного боку, активізація будівництва завжди відбувається до весни — та подорожчання будівельно-монтажних робіт слід пов’язувати саме з сезонним фактором. А з іншого боку, різка нестача кваліфікованої робочої сили змушує забудовників підвищувати заробітну плату. Цілком імовірно, що вартість саме будівельно-монтажних робіт до кінця 2019 може зрости в ціні ще на 10-12%”, — резюмував Кононов.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас