Борги за комуналку: чи можуть забрати квартиру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги за комуналку: чи можуть забрати квартиру

Нерухомість
4412
Комуналка зростає, борги накопичуються. Українці знову задумалися – а чи можуть відібрати житло за комунальну заборгованість? Журналісти 24 каналу розпитали юристів – яка сума заборгованості є критичною, хто і як може або не може забрати житло, і що робити, щоб цього не сталося.
Міністр юстиції Павло Петренко запевняє, що ніхто не має права відібрати житло за борги за комуналку. І що це питання “навіть не обговорюється”.
Але чинне законодавство України таку ситуацію допускає. І відібрати житло у комунальних боржників можуть. Але не у всіх. Процедура ця непроста, має кілька аспектів і умов. І в основному використовується тими, кому заборгували, як елемент залякування боржників, а не як справний і простий механізм стягнення боргів, кажуть юристи.
Причина заборгованості за ЖКП – тут ключова. Якщо не можете оплачувати через малі доходи – житло не втратите. А якщо маєте фінансову можливість, але не хочете платити – нерухомість можуть відсудити.
Юрист практики інтелектуальної власності, земельного права та виконавчого провадження Андрій Григоренко зазначив: постачальник житлово-комунальних послуг може лише вимагати у споживача таких послуг оплатити заборгованість.
Загрожувати тим, що через наявну заборгованість постачальник відповідних послуг може відібрати житло, він не має права. Такі дії є незаконними. “Вибити” борги, забравши квартиру чи будь-яке інше майно, постачальник житлово-комунальних послуг не може, – підкреслив юрист.
Якщо боржник відмовляється платити борги добровільно або укласти договір реструктуризації, то постачальник комунальних послуг може звернутися в суд і вимагати сплати самої суми заборгованості разом з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення і 3% річних, пояснила в коментарі 24 каналу адвокат, партнер АО “Бачинський і партнери”, керівник практики судового представництва Наталія Жеманова. Порядок примусового виконання рішення суду про стягнення заборгованості та порядок реалізації нерухомого або іншого майна регулюються Законом України “Про виконавче провадження”.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас