Сологуб: інфляційні очікування у населення завжди набагато вищі, ніж у аналітиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сологуб: інфляційні очікування у населення завжди набагато вищі, ніж у аналітиків

Казна та Політика
367
У населення завжди очікування вищі за мету. У аналітиків вони більш помірковані – близько 7,5%, у юросіб – 10-11% на 2019 рік. Ми враховуємо цей фактор, ухвалюючи рішення щодо облікової ставки. Але варто розуміти, що навіть в країнах з розвиненою економікою, де очікування інфляції «заякорено» на низькому рівні вже 20 і більше років, існує серйозний розрив між цілями центробанків і очікуваннями населення.
Про це розповів заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.
“Ми розуміємо, що для уповільнення інфляції потрібно, щоб очікування знижувалися. Тому для нас важливо зберігати послідовність політики і комунікацій Нацбанку. Рано чи пізно ситуація зміниться. В Україні все ще низький рівень довіри до державних інститутів, до центрального банку в тому числі. І це також впливає на очікування. Наказати директивно знизити очікування і полюбити Нацбанк? Так не буває. Треба йти до цього поступово”, – резюмував Сологуб.
Як приклад Собологуб навів Угорщину і Румунію, у яких ще 8-9 років тому інфляційні цілі були на рівні 3-4%, а очікування – 8-9%. За останні роки ці показники зблизилися.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас