NVIDIA очолила список найгірших компаній для інвестицій (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NVIDIA очолила список найгірших компаній для інвестицій (інфографіка)

Фондовий ринок
658
З початку 2016 до вересня поточного року акції NVIDIA демонстрували швидке і стабільне зростання, що збільшило вартість компанії з 14 до 175 млрд доларів. В першу чергу це сталося завдяки тому, що NVIDIA зробила своєчасну ставку на швидкозростаючі ринки — випуск чіпів для розрахунку штучного інтелекту і майнінгу криптовалют. Але тепер все це в минулому.
Четвертий квартал обернувся справжньою катастрофою. Інвестори відвернулися від NVIDIA і почали розпродавати її цінні папери настільки інтенсивно, що їх курс впав на 54% за неповні три місяці. В результаті, акції NVIDIA стали найгіршим інвестиційним інструментом зі списку S&P 500 — базового фондового індексу, у кошик якого включено 500 обраних акціонерних компаній США, що мають найбільшу капіталізацію. Останнє “досягнення” NVIDIA – здешевлення на 4,1% минулої п’ятниці.
NVIDIA очолила список найгірших компаній для інвестицій (інфографіка)
Тривале падіння NVIDIA впливає і на весь ринок. Цінні папери компанії тягнуть за собою всі високотехнологічні біржові індекси, у чому NVIDIA знайшла собі пару непоганих помічників — AMD і Micron — ще дві компанії, також переживають в поточному кварталі затяжне знецінення акцій на 45 і 33 % відповідно.
У інвесторів існують цілком конкретні причини позбавлятися часток в NVIDIA. В першу чергу – падіння криптоекономікі, яке різко знизило потребу в графічних чіпах. Фактично, NVIDIA втратила ринок прискорювачів для майнінгу, що серйозно позначилося як на поточних, так і на очікуваних доходах компанії. У листопаді, на звітній конференції виконавчий директор NVIDIA Дженсен Хуанг (Jensen Huang), говорив: «Криптопохмілля залишило індустрію з надлишком продукції на складах і в каналі».
Тим часом, проблеми NVIDIA не обмежуються однією лише ситуацією з майнінгом. Не відповідають очікуванням і продажі чіпів для центрів обробки даних. Хоча виручка компанії на цьому напрямку зростає, інвертори очікували явно більшого. І навіть після того, як NVIDIA в листопаді відзвітувала про зростання продажів устаткування для хмарних провайдерів на 58% порівняно з минулим роком, акції компанії все одно впали на 19% в той же день і ще на 12% днем пізніше.
Все це наводить на думку про те, що акції NVIDIA були сильно переоцінені. Увійшовши в модну нішу рішень для розрахунків штучного інтелекту, NVIDIA спровокувала потужні спекуляції своїми цінними паперами. При цьому вона тільки підігрівала ажіотаж. Керівники не пропускали жодної можливості поговорити про ШІ, плюс їй дійсно вдалося провернути кілька великих угод зі встановлення свого обладнання у провайдерів хмарних сервісів, таких як Amazon і Google. Але тепер майбутнє не здається настільки райдужним. Зокрема, багато великих провайдерів збираються почати встановлення власних подібних апаратних рішень для ШІ, що може становити загрозу позиціям NVIDIA в цьому сегменті.
Незважаючи на те, що NVIDIA продовжує залишатися прибутковою компанією, інвестори тепер вважають, що її кращі часи вже позаду, і активно позбавляються цінних паперів. Також песимізм підживлюють і чутки про те, що свій пакет акцій на початку наступного року збирається продати один з найбільших інвесторів NVIDIA – японський SoftBank, якому належить частка в 4,4%.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас