Кому талончик? Депутатів зацікавив досвід Литви у впровадженні талонів на харчування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому талончик? Депутатів зацікавив досвід Литви у впровадженні талонів на харчування

Казна та Політика
838
Повернення до практики талонів на харчування може бути ефективним інструментом підтримки не тільки найбільш незахищених верств населення, а й фермерства. Таку думку щодо ініціативи литовської влади висловив депутат Сергій Тригубенко, запропонувавши і вітчизняним експертам детально вивчити її досвід.
Про це політик написав на своїй сторінці в Facebook, передає УНН.
“У Литві відроджують так звані “радянські” талони на продукти харчування. Таким чином влада намагається подбати про найбільш незахищені верстви населення. А з іншого боку – підтримати фермерів, тому що талони хочуть видавати на продукцію, товари саме в маленьких фермерських магазинах.
На цю соціальну програму уряд Литви вже виділив 5 млн євро.
Талони планують видавати в кількості по три штуки на 1 людину протягом місяця. Коштувати вони будуть приблизно на 20% дешевше від реальної ціни товару в магазині.
Наразі це експеримент. І в разі, якщо ідея виявиться результативною, кількість отримувачів талонів будуть розширювати”, – розповів він.
За словами депутата, це дуже хороша і ефективна в перспективі ініціатива. За участю держави допомогти тим, хто не може собі дозволити необхідного.
“В Україні таких програм і навіть схожих сьогодні і близько немає. Але вони б дуже допомогли населенню пережити соціальні труднощі. У нас є субсидії і різного роду соціальні допомоги. Однак, по-перше, мізерний розмір, а по-друге, нецільове використання (йдеться, власне, про забезпечення продуктами харчування малозабезпечених громадян) не дають на даний момент ніякого поліпшення якості життя українців. Я вже не кажу про значну кількість населення, яке, незважаючи на наявність підстав, не може оформити субсидії, а також про тих, хто отримує її незаконно”, – пояснив Тригубенко.
Він також зазначив, що субсидування – в результаті значно збільшує навантаження на бюджет країни без всякого закладеного компенсаторного механізму. Тоді як в згаданій ініціативі литовців закладена підтримка фермерства та малого підприємництва.
“Думаю, ми могли б більш детально проаналізувати такий досвід … Тому, запрошую фахівців з питань соцполітики до дискусії на цю тему з метою розробки відповідного законопроекту в майбутньому”, – запропонував депутат.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас