Деталі перевірки фінстану пов'язаних з сином Януковича осіб становлять банківську таємницю - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деталі перевірки фінстану пов'язаних з сином Януковича осіб становлять банківську таємницю - НБУ

Фондовий ринок
174
Розкриття деталей перевірки Міжнародним інвестиційним банком (МІБ, Київ) групи осіб, нібито пов’язаних з сином екс-президента України Олександром Януковичем, обмежена банківською таємницею.
Про це повідомили в прес-службі Національного банку України.
“Дотримання банками принципу “знай свого клієнта” (know your customer, KYC – англ.), що включає, в тому числі, вивчення фінансового стану клієнта і його відповідність здійснюваним операціям – один з головних напрямків перевірок регулятора. Інформація щодо діяльності окремих банків та їхніх клієнтів, яку НБУ отримує в процесі нагляду, становить банківську таємницю”, – відповіла прес-служба НБУ на питання про дотримання МІБ принципу KYC щодо зазначених осіб.
Як повідомлялося, програма “Схеми” видання “Радіо Свобода” 8 листопада повідомила про переведення в готівку групою осіб через МІБ кількох сотень мільйонів гривень із загальної суми близько 2 млрд грн, які належали як безпосередньо О. Януковичу, так і його оточенню: 33 співробітники банку і десяток фірм. Їхні рахунки раніше були арештовані. Але в 2016-2017 рр. Печерський райсуд Києва почав знімати арешт з деяких рахунків. Згідно з розслідуванням видання, після цього більша частина коштів відразу ж була переведена в готівку.
При цьому “Радіо Свобода” зазначає, що три десятки посадових осіб, через яких були переведені в готівку кошти, не мали доходів, що відповідають розміру депозитів. Крім того, видання додає, що не всі співробітники знімали гроші особисто.
МІБ на своєму сайті заявив, що зазначені операції відповідали законодавству України.
Крім того, банк зазначив, що після зарахування коштів він повідомив Держфінмоніторинг про фінансові операції клієнтів, що містять ознаки, передбачені законом “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”. Разом з тим МІБ додав, що не мав права ставити під сумнів законність судових рішень і перешкоджати клієнтам надалі розпоряджатися своїми коштами, які визнані судом як законно набуті.
Як повідомлялося, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів Всеукраїнського банку розвитку (ВБР) у зв’язку із застосуванням Радою ЄС санкцій до єдиного акціонера банку – О. Януковича – НБУ 27 листопада 2014 року вирішив віднести банк до категорії неплатоспроможних. Рішення про ліквідацію ВБР НБУ ухвалив 21 грудня 2015 року. У січні 2016 року Вищий адміністративний суд України підтвердив правомірність рішення НБУ від 27 листопада 2014 року.
О. Янукович у серпні 2017 року звернувся з позовом до Нацбанку з вимогами відшкодувати збитки, понесені ним у зв’язку з виведенням з ринку ВБР. За підсумками розгляду справи суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас