"Укрзалізницю" зобов'язали виплатити 27 мільйонів за встановлені без договорів турнікети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрзалізницю" зобов'язали виплатити 27 мільйонів за встановлені без договорів турнікети

Фондовий ринок
898
“Укрзалізниця” може виплатити майже 27 мільйонів гривень за турнікети, встановлені фіктивною фірмою без тендерів і угод.
Про це повідомляють “Наші гроші”.
Йдеться про турнікети, встановлені в кінці 2014 року на двох залізничних станціях Києва “Святошино” і “Біличі”.
ТОВ “Бонметон” вимагає, щоб ПАТ “Укрзалізниця” виплатила йому 48,96 млн гривень в якості оплати за безпідставно придбане майно з урахуванням інфляційних втрат.
Госпсуд Києва в лютому цього року вирішив стягнути з “Укрзалізниці” тільки вартість майна – 26,96 млн грн на користь “Бонметону”. Але це рішення поки не набуло чинності, оскільки “Укрзалізниця” заперечує його в апеляції.
Суд встановив, що у вересні і грудні 2014 року заступник головного інженера залізниці – начальника Інформаційно-обчислювального центру ДТГО “Південно-Західна залізниця” Анатолій Грушко (очолював Центр з 2009 року) звернувся до ТОВ “Бонметон” з листами, в яких попросив встановити турнікетні системи.
У відповідь фірма погодилася. При цьому компанія буквально на наступний день після отримання листів від Грушка купила турнікети на 12,83 млн грн і 14,12 млн грн.
“Бонметон” передав залізничникам турнікети в користування на 6 місяців. Потім продовжили термін ще на 3 місяці. Надалі ці турнікети залишалися в користуванні “УЗ”, поки в серпні 2017 фірма не направила до залізниці письмову претензію, в якій вимагала від “УЗ” або повернути турнікети (що технічно неможливо), або оплатити їх вартість.
Суд встановив, що договірні відносини між сторонами відсутні. Жодного договору щодо вказаних турнікетів сторони не уклали.
Разом з тим суд визначив, що відносини, які виникли між залізничниками та “Бонметоном”, підпадають під регулювання нормами ст. 1212 Цивільного кодексу щодо безпідставного придбання майна.
Суд відхилив доводи “Укрзалізниці” про те, що турнікети передавалися в безоплатне користування.
Листи-відповіді Грушка, якими фірма погоджувалася передати залізничникам в користування турнікети, а також один з актів прийому-передачі нібито підписав директор ТОВ “Бонметон” Максим Кандал. У квітні Шевченківський районний суд виніс рішення про те, що Кандал, за даними слідства, був фіктивним директором і засновником “Бонметону” в період 21.08.2014 по 19.12.2014, але не може бути притягнутий до відповідальності через закінчення терміну давності.
ТОВ “Бонметон” було створено в червні 2014 року. Зараз воно прописане в м. Дніпро. Нинішнім засновником ТОВ “Бонметон” значиться Олексій Шевченко з Павлограда, а директором – Юлія Нікітенко.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас