У Великій Британії запустили суперкомп'ютер, який імітує людський мозок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Великій Британії запустили суперкомп'ютер, який імітує людський мозок

Технології&Авто
538
Найбільший у світі нейроморфний суперкомп’ютер запустили в роботу. Він розроблений за принципом роботи людського мозку і оснащений процесором з одним мільйоном ядер. Суперкомп’ютер вперше включили 2 листопада.
Про це повідомляється на сайті Манчестерського університету, який займався створенням суперкомп’ютера.
Мільйонна процесорна архітектура “Spiking Neural Network Architecture” або “SpiNNaker” здатна виконувати понад 200 мільйонів дій на секунду, причому кожен з її чіпів має 100 мільйонів рухомих частин.
20 років знадобилося вченим на розробку концепції суперкомп’ютера, і ще 10 років – на складання пристрою. Всього було витрачено 15 мільйонів фунтів стерлінгів. Проект спочатку фінансувала Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), а тепер його також підтримує європейський проект Human Brain Project (HBP). SpiNNaker унікальний, оскільни, на відміну від звичайних комп’ютерів, він не передає великі обсяги інформації з пункту А в пункт Б за допомогою стандартної мережі. Замість цього він наслідує архітектуру масивної паралельної комунікації мозку, посилаючи мільярди малих обсягів інформації в тисячах різних напрямків одночасно.
Розробники кажуть, що в першу чергу цей суперкомп’ютер потрібен нейробіологам, щоб краще зрозуміти, як функціонує мозок людини.
Професор університету Стів Фарбер розповів: “Нейробіологи тепер можуть використовувати SpiNNaker для розгадки деяких секретів роботи людського мозку шляхом проведення безпрецедентних великомасштабних симуляцій. Також він працює як нейронний симулятор в реальному часі, що дозволяє робототехнікам створювати великомасштабні нейронні мережі для мобільних роботів, щоб ті могли рухатися і говорити”.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас