Google змінить умови ліцензування свого ПЗ для смарфонів у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Google змінить умови ліцензування свого ПЗ для смарфонів у Європі

Особисті фінанси
53272
Рішення влади Євросоюзу оштрафувати Google за порушення антимонопольного законодавства та заборонити «прив’язувати» пошук і браузер Chrome до Android змусили компанію змінити умови ліцензування свого ПЗ для смартфонів, що продаються в Європі.
Тепер за використання Google Play та інших додатків Google компаніям доведеться платити ліцензійні відрахування.
Про це йдеться в офіційному блозі Google. Позиція компанії така: Android як такий (Android Open Source Project, AOSP) продовжує поширюватися на умовах opensource, безкоштовно.
Однак, оскільки Google заборонили включати «в навантаження» Chrome і пошук, що приносять левову частку рекламної виручки, та інші популярні сервіси – магазин Google Play, пошта Gmail, карти Google Maps і т.п. – стануть для виробників смартфонів, які бажають продавати їх в країнах Європейської економічної зони (ЄЕЗ), платними.
Крім того, виробникам, які бажають встановлювати пакет додатків Google на свої пристрої, дозволять також при бажанні продавати в ЄЕЗ пристрої на модифікованих довільним чином варіантах Android.
Раніше відмова від використання такого модифікованого ПЗ була умовою для отримання ліцензії на встановлення на «європейські» смартфони та планшети Google Play та інших сервісів пошуковика.
Про вартість нових варіантів ліцензій поки нічого не повідомляється. Головне, що у конкурентів Google тепер з’явиться шанс домовитися з виробниками смартфонів про попереднє встановлення їхніх додатків і сервісів на смартфони.
Крім того, на ринку можуть отримати більше поширення альтернативні варіанти Android, повністю позбавлені сервісів Google. Наприклад, Samsung або Huawei зможуть зробити для Європи смартфон з власними магазинами додатків, поштою та іншими офісними програмами від Microsoft і без єдиного додатка американського пошуковика.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас