В Україні запрацював закон про єдине вікно на митниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запрацював закон про єдине вікно на митниці

Казна та Політика
1807
В Україні в четвер, 4 жовтня, набув чинності закон №2530-VIII про введення “єдиного вікна” на митниці.
Закон спрощує процедури при митному оформленні товарів. Він зобов’язує державні органи, які видали дозвільні документи на митне оформлення, подати їх в електронному вигляді в державну інформаційну систему Єдине вікно міжнародної торгівлі. Зокрема, мова йде про фітосанітарів, ветеринарів, екологів, радіологів та інших контролерів.
Органи доходів і зборів зі свого боку не зможуть вимагати від декларанта дозвільних документів у паперовому вигляді, якщо відповідно до закону, вони повинні бути в системі “єдине вікно” (в документі формулювання “митні органи” замінили на “органи доходів і зборів”) .
Також на митниці прибрали радіологічний контроль, який зараз здійснюють екологи. Представників екологічної служби будуть викликати, тільки якщо мобільні пристрої прикордонників покажуть перевищення радіаційного фону.
Таким чином, відтепер на митниці залишаться тільки митники і прикордонники. Вони будуть попередньо оглядати товари, і протягом двох годин будуть вирішувати, пропустити їх чи викликати профільних експертів. У разі виклику експерти повинні прибути негайно і також протягом двох годин вирішити, пускати товар, заборонити пропуск чи призначити інспектування/взяття проб/додаткову обробку.
При цьому дані про будь-які прийняті щодо товару рішення вносять в інформаційну систему “єдине вікно”.
Відповідно до закону, автоматизована система управління ризиками (АСУР) є складовою єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів. Це повинно виключити неконтрольованість і різні підходи до визначення митної вартості товарів.
Крім того, в законі програмістам спецпідрозділу Державної фіскальної служби передбачається встановити вищі зарплати, в розрахунку станом на 2018 рік: провідному спеціалісту – 35 тис. грн, головному спеціалісту – 38,7 тис. грн, заступнику керівника – 42 тис. грн, керівнику підрозділу – 44 тис. грн.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас