Киянам в КМДА обіцяють е-квитки вже з листопада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киянам в КМДА обіцяють е-квитки вже з листопада

Особисті фінанси
1064
Система єдиного електронного квитка для проїзду в громадському наземному транспорті столиці може запрацювати в тестовому режимі вже з 1 листопада, передає Сегодня.
Як розповіли в КМДА, зараз в трамваях, автобусах і тролейбусах встановлюють валідатори для зчитування е-квитків. Всього їх буде 1500, по три-п’ять пристроїв на салон транспорту в залежності від його розміру.
Оплатити поїздку через валідатори можна буде декількома способами. Перший – за допомогою одноразового талончика з QR-кодом: продавати такі талони планують в Ibox (їх обіцяють встановити на всіх зупинках), банківських терміналах, кіосках “Союздрук” і Т-кіосках. Його ціна – все ті ж 8 грн. Використовувати такий талон можна в будь-якому громадському транспорті, крім маршруток і метро. Другий вид е-квитка – пластикова картка, яка працює за принципом карток на метро.
“Ви купуєте картку, вибираєте тариф, наприклад, 1-9 поїздок або 10-19, вносите гроші, платите і користуєтеся. Чим більше ви будете записувати поїздок на картку, тим дешевшою буде виходити одна поїздка за принципом карток в метро”, – розповів нам директор департаменту інформаційних технологій КМДА Юрій Назаров. Орієнтовна вартість самої картки – 40-50 грн.
Ще два способи – банківською карткою або “Карткою киянина”. Для останніх знижка за поїздку складе 50 копійок. До того ж, за словами Назарова, з 31 березня наступного року за проїзд у наземному транспорті розрахуватися можна буде і банківськими картками з системою PayPass і PayWay. З моменту початку тестів єдиного квитка 1 листопада розпочнеться перехідний період.
“Він може тривати близько трьох місяців, звичайні талончики ще будуть в ходу. Допомагати розібратися з новою системою оплати проїзду пасажирам будуть кондуктори”, – говорить Назаров.
Поки валідатори ще не запрацювали, багато хто вже дивується: “Як пробратися до них, якщо салон буде забитий в годину пік?”. У мерії запевнили, що проблем виникнути не повинно: “Валідатори будуть біля кожних дверей при вході в транспорт”. Як відомо, е-квиток в Києві намагаються впровадити ще з минулого року. Обійдеться це місту, за підрахунками влади, в понад 360 млн грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас