НБУ відкрив банкам доступ до реєстру позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відкрив банкам доступ до реєстру позичальників

Кредит&Депозит
873
Національний банк України з 1 вересня 2018 року надав банкам можливість отримувати інформацію з кредитного реєстру.
Про це повідомили в прес-службі регулятора.
Йдеться про інформацію щодо боржників, умов кредитних операцій, виконання зобов’язань за такими операціями, класу боржників.
Інформація з реєстру Нацбанку надається банкам у режимі реального часу на безоплатній основі.
За словами директора Департаменту банківського нагляду НБУ Наталії Дегтярьової, використання банками даних за кредитним реєстром буде сприяти зниженню рівня кредитного ризику, формування конкурентного ринкового середовища, в якому добросовісні позичальники мають переваги перед недобросовісними.
В свою чергу це сприятиме підвищенню рівня безпеки банківських операцій та забезпечить позитивний вплив на надійність та стабільність банківської системи.
Закон Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків набув чинності 4 березня 2018 року.
Згідно з ним, НБУ створив централізований Кредитний реєстр, в якому накопичується інформація про кредитні операції позичальників, заборгованість за якими становить понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.
З 1 січня 2019 року банки будуть зобов’язані використовувати інформацію з кредитного реєстру НБУ для оцінки ризиків кредитування.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас