В Україні збільшився рівень бідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні збільшився рівень бідності

Казна та Політика
3624
Рівень бідності в Україні за підсумками 2017 року збільшився до 27%.
Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.
У відомстві зазначили, що в минулому році, згідно з показниками оцінки бідності за абсолютним критерієм і показниками, що характеризують доходи населення, у цілому відбулися позитивні зрушення у ситуації з бідністю в Україні. Однак показники бідності за відносним критерієм демонструють тенденції до зростання.
Як пояснив член Рахункової палати Василь Невідомий, в Стратегії подолання бідності до 2020 року розширено розуміння бідності до немонетарних аспектів і соціального відчуження. І з 2015 року в Україні здійснюється оцінка рівня бідності немонетарних критерієм за 4 з 9 депривацій згідно з методологією ЄС. Держстатом, як і раніше, проводиться оцінка за 4 з 18 ознак злиднів.
Також у звіті говориться, що в Україні населення найбільше страждає від неможливості дозволити собі несподівані необхідні витрати за рахунок власних ресурсів. Значення цього показника в Україні було в 1,6 разу вище (60% проти 36% у країнах ЄС). За іншими ознаками депривація населення в Україні була в 2017 році у два-сім разів більша, ніж у країнах ЄС.
Аналіз Рахункової палати показав, що в 2017 році 9% населення страждало від усіх трьох форм бідності за відносним критерієм за витратами, за доходами нижче фактичного прожиткового мінімуму і ознаками депривації.
Частка депривованих осіб за чотирма з 18-ти ознак злиднів у 2017 році була найбільшою за останні 10 років майже в усіх групах домогосподарств.
Переважна більшість українців не могли дозволити собі здійснювати непередбачені витрати, більше половини не мали можливості відпочивати разом з родиною принаймні протягом одного тижня на рік.
Третьою за поширеністю проблемою українців є недоступність якісних послуг охорони здоров’я. Так, 31,7% населення не мали коштів для купівлі призначених ліків та медичного приладдя, а 30% – для оплати послуг лікаря і лікування в стаціонарі без проведення хірургічної операції.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас