Денис Сєдаков: як вплине на ринок відкриття даних єдиної бази оцінки нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Денис Сєдаков: як вплине на ринок відкриття даних єдиної бази оцінки нерухомості

Нерухомість
1332
На початку серпня Фонд державного майна ухвалив рішення зробити відкритою Єдину базу оцінки нерухомості. Це друге велике нововведення – трохи раніше була запущена нова електронна модель оцінки нерухомості.
Система працює так, що будь-який звіт про оцінку, який не відповідає закладеним индикативам того чи іншого регіону або території, база приймати не буде. Які це буде мати наслідки і для кого – я спробую коротко розповісти у цій колонці.
Навіщо потрібна оцінка?
Оцінка потрібна в тих випадках, коли житло збираються продавати, міняти, дарувати і т. п. Виходячи з неї, обчислюється податок, який повинні заплатити державі і сторона покупця, і сторона продавця. Також оцінка потрібна для страхування нерухомості.
При продажу нерухомості продавець зобов’язаний сплатити 5% податку на доходи фізичних осіб (це за умови, що продає саме фізична особа) і 1,5% військового збору. При цьому, 5% податок сплачується тільки за умови, що нерухомість була у власності менше ніж три роки або особа уклала за рік більше однієї угоди про відчуження майна.
Крім того, існує державне мито в розмірі 1% від суми угоди. Законом не визначено, яка із сторін буде його сплачувати, але найчастіше ці витрати лягають на плечі покупця. Йому ж доведеться сплатити ще й 1% збору на пенсійне страхування.
Таким чином, продавець як податки перераховує державі від 1,5% до 6,5%, а покупець 2% вартості нерухомості.
Як було
Оцінку нерухомого майна можуть здійснювати фахівці, які мають спеціальний сертифікат. Вони несли певну відповідальність за точність ухвалення рішень, але довести кожен конкретний випадок навмисного заниження оцінки було проблематично.
Для зменшення податкових витрат зазвичай оціночну вартість об’єкта нерухомості занижували в два і більше разів.
Як стало
Тепер, щоб уникнути маніпуляцій із заниженням податку, заявлену при продажу вартість автоматично перевіряють за базами Фонду держмайна на відповідність цін в регіоні.
Звіти не вносять в базу оцінки майна і вимагатимуть уточнень, якщо заявлена ціна не збігається з очікуваною.
Кожна спроба оцінки коштує 390 грн.
Більше того, відкриття бази оцінки нерухомості робить процес публічним.
Не забувайте, що за маніпуляції оцінювачам загрожують санкції аж до позбавлення їх права займатися цією діяльністю.
Наслідки
По-перше, зростуть реальні витрати учасників угод з нерухомістю. Відповідно збільшиться кількість зібраних в казну грошей. Будемо сподіватися, що не буде лазівок для обраних.
По-друге, ринок стане більш прозорим. Швидше за все це відбудеться поступово і зі скрипом, але в перспективі ми матимемо прекрасний інструмент для адекватної оцінки ринку нерухомості, його обсягу та реальних ринкових цін.
Варто зазначити, що нововведення стосуватимуться приблизно 50% всього ринку житлової нерухомості.
Інші 50% – це «первинка», продажі якої поки що не вимагають оцінки.
У будь-якому разі, на кількість угод або ринкову ціну квартир ні відкриття Єдиної бази, ні нова модель оцінки нерухомості значного впливу не матимуть.
Денис Сєдаков, Генеральний директор компанії New City Developers
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас