За перше півріччя ПАТ "Запоріжгаз" отримало збиток майже 48 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За перше півріччя ПАТ "Запоріжгаз" отримало збиток майже 48 млн гривень

Фондовий ринок
207
За перші шість місяців поточного року ПАТ “Запоріжгаз” отримало збиток у розмірі 47,9 млн гривень. Минулий рік компанія також закінчила зі збитками 56,7 млн гривень.
Про це повідомляє прес-служба “Запоріжгазу”.
Діяльність з доставки газу споживачам залишається збитковою. Встановлений НКРЕКП тариф на розподіл газу не покриває обґрунтованих витрат операторів ГРС. Найбільшою проблемою є різниця у вартості газу для технологічних потреб.
“Тарифом, встановленим НКРЕКП для ПАТ “Запоріжгаз”, передбачено, що компанія буде закуповувати на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 6147 гривень / тис. куб. м (без ПДВ). Фактична ціна природного газу у поточному році становить 10917 гривень / тис. куб. м (без ПДВ)”, – говорить фінансовий директор ПАТ “Запоріжгаз” Юлія Омельченко.
Тому в чинному тарифі компанії ПАТ “Запоріжгаз” на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 174,2 млн гривень. А вартість закупівлі цього газу на ринку становить 285,3 млн гривень. З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб становлять 39,7% від всієї тарифної виручки, ця різниця в ціні стала головною причиною отримання збитків.
Продовжують зростати інші статті витрат, пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість дизельного палива і бензину, необхідного в першу чергу для роботи аварійно-диспетчерської служби ПАТ “Запоріжгаз” та інших служб, з початку року зросла більш ніж на 5%, а за минулий рік більш ніж на 20%.
Робота ПАТ “Запоріжгаз” залишається збитковою. Тільки за останні три роки компанія отримала майже 104 млн гривень збитків. 14 червня 2018 НКРЕКП затвердила Тимчасову методику розрахунку тарифів на розподіл, виходячи з обсягів розподіленого газу. Протягом минулого року ПАТ “Запоріжгаз” двічі проводило відкриті слухання щодо перегляду тарифу на послуги з розподілу газу. Закликаємо НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені збитки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас