Виробництво яловичини в Україні стало рентабельним вперше за 25 років - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробництво яловичини в Україні стало рентабельним вперше за 25 років - експерти

Аграрний ринок
708
Вперше за 25 років виробництво м’яса великої рогатої худоби в Україні стало рентабельним.
Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з посиланням на коментар директора Інституту Юрія Лупенка відносно нещодавно оприлюднених Державною службою статистики України даних про рівень рентабельності виробництва сільгосппродукції в сільськогосподарських підприємствах.
“В тваринництві вперше за останні 25 років стало рентабельним виробництво м’яса великої рогатої худоби – 3,4% проти (-24,8%) в 2016 році. Також стало рентабельним виробництво м’яса свиней – 3,5% проти (-4,5%) в минулому році”, – йдеться в повідомленні.
Хоча показник по свинині ще значно менший за історичний максимум останніх 25 років: у 2015 році рентабельність виробництва м’яса свиней склала 12,7%, додав Лупенко.
Наголошується, що другий рік поспіль рентабельним було виробництво м’яса птиці (без урахування переробленого на власних потужностях): 7,0% в минулому році і 5,0% – в 2016 році.
Збитковим залишилося виробництво м’яса овець і кіз (-39,9)% проти (-35,2)% у 2016 році.
Водночас в 2017 році – вперше з 2006 року – стало збитковим виробництво яєць (-9,0%). У 2016 році вони ледь втримали рентабельність 0,5%, тоді як в 2015 році рентабельність виробництва цього виду продукції птахівництва досягла рекордного з 1994 року рівня 60,9%, зазначив Лупенко.
На думку фахівця, зниження рівня рентабельності виробництва більшості видів сільськогосподарської продукції змусить сільгосппідприємства переорієнтуватися на найбільш прибуткові, в першу чергу зернові і технічні культури, крім цукрових буряків.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас