Гройсман пояснив, якою має бути ціна на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман пояснив, якою має бути ціна на газ для населення

Енергетика
6718
Україна продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про зміну формули розрахунку тарифу на газ для населення. Про це розповів прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
“Зараз ведемо діалог. Міжнародні партнери висувають умову, щоб в Україні була єдина ціна на газ. Зараз для промисловості вона вища, ніж для населення. Ми намагаємося знайти формулу, щоб ціна була, з одного боку, справедливою, а з іншого – помірною для українських громадян”, – зазначив голова уряду.
Гройсман не став називати орієнтовні ціни, які обговорюються в процесі переговорів.
“Ніяких цифр поки немає – давайте трошки почекаємо. … Промисловість зараз купує газ близько 10 тис. грн за тисячу кубометрів. А для населення ми обмежили ціну 7 тисяч. Міжнародні партнери вважають, що на цьому можна робити пересорт, зловживати і породжувати корупцію. І взагалі, вони мають рацію – такі ризики є. Але 10 тисяч – для більшості громадян ціна непідйомна. Я вже рік стримую ціну на газ, і зараз мене більше цікавить, як зробити так, щоб український громадянин не відчув на собі змін в ціні”, – зазначив прем’єр-міністр.
Він уточнив, що остаточна формула також ще не готова.
“Ми шукаємо варіанти з нашими партнерами”, – підкреслив Гройсман.
Якби Кабмін не продовжив цю постанову, в Україні довелося б переглядати ціни на газ через те, що набрав би чинності інший документ – постанова від 22 березня 2017 року. Однак у методиці, запропонованій в цій постанові, не враховується вартість закупівель газу з-за кордону – той самий “імпортний паритет”. І формула перегляду ще не готова.

Довідка Finance.ua

  • Кабмін відстрочив зростання цін на газ для населення. Так, уряд продовжив спеціальні зобов’язання для “Нафтогазу України” до 1 серпня.
  • Поки ціна на газ для населення залишається на рівні 4,942 грн за кубометр.
  • Ціна становить лише частину тарифу на газ – крім закупівельної ціни, в тариф закладено також податки і витрати на транспортування газу.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас