НБУ оголосив рішення щодо облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ оголосив рішення щодо облікової ставки

Кредит&Депозит
2123
Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 17,0% річних.
Про це повідомляє прес-служба регулятора.
Як вказують в Нацбанку, монетарні умови поки досить жорсткі, щоб забезпечити зниження інфляції до цільових показників у середньостроковій перспективі.
При цьому в квітні-травні 2018 року інфляція, як і очікував Національний банк, продовжувала знижуватися.
“Минулого місяця, за даними Держстату, загальна інфляція сповільнилася – до 13,1% в річному вимірі. Відхилення цього показника від останнього прогнозу Національного банку було незначним, викликане найбільш волатильними компонентами і, ймовірно, буде нівельовано в наступні місяці. За попередніми оцінками національного банку, в травні інфляція істотно знизиться, відображаючи як статистичні ефекти бази порівняння, так і значне здешевлення продуктів харчування, – зазначають в НБУ. – Проведення Національним банком жорсткої монетарної політики продовжувало стримувати фундаментальний інфляційний тиск. Про це свідчить показник базової інфляції – він в квітні залишився незмінним на рівні 9,4% в річному вимірі і відповідав прогнозу Національного банку”.
В НБУ кажуть, що найбільш відчутно вплив монетарної політики проявився через канал обмінного курсу гривні, сприяючи його зміцненню з січня поточного року.
Також спостерігається деяке поліпшення інфляційних очікувань.
Правління Національного банку вважає, що при реалізації припущень базового сценарію поточні монетарні умови досить жорсткі, щоб знизити інфляцію в середньостроковій перспективі. Відповідно, було прийнято рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 17,0%.
Водночас, у разі посилення ризиків для зниження інфляції і макрофінансової стабільності, в тому числі через відсутність прогресу в проведенні структурних реформ і доступу до відповідного офіційного фінансування, Національний банк може підвищити облікову ставку до рівня, необхідного для повернення інфляції до встановлених середньострокових цілей.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас