PayPal уклав найбільшу в своїй історії угоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

PayPal уклав найбільшу в своїй історії угоду

Фондовий ринок
1362
Платіжний сервіс PayPal купив шведський фінтех-стартап iZettle за $2,2 млрд, рівно вдвічі більше за капіталізацію, яку iZettle розраховував отримати в рамках IPO.
Як пише The Wall Street Journal, угода, яка стала найбільшою в історії PayPal, допоможе компанії успішніше конкурувати зі Square Inc., що пропонує послуги проведення платежів для малого бізнесу в США. Шведський стартап нерідко називають європейською версією Square.
iZettle в минулий вівторок оголосив про намір провести IPO, в рамках якого розраховував залучити 2 млрд шведських крон ($227 млн) і отримати капіталізацію не менше ніж 10 млрд крон ($1,1 млрд). Очікувалося, що лістинг в Стокгольмі пройде в кінці травня або на початку червня.
Шведська компанія починала з постачань зчитувальних пристроїв для банківських карток різним клієнтам – від стоматологів до бездомних розповсюджувачів журналів і Церкви Англії. Зараз у неї більш ніж 400 тис. клієнтів, переважно малих і середніх підприємств. Останнім часом вона також пропонує широкий перелік послуг для малого бізнесу в галузі електронної комерції.
PayPal вже представлена в більшості країні, де працює iZettle, хоча її присутність на цих ринках невелика. На даний момент мета PayPal – забезпечити комплексну пропозицію для рітейлерів, які хочуть вести продаж як в традиційних магазинах, так і онлайн, заявив гендиректор компанії Ден Шульман в інтерв’ю WSJ.
“Ідея допомоги малому бізнесу, що конкурує з гігантами ринку, зацікавила обидві наші компанії, – сказав Д. Шульман. – Тепер ми зможемо запропонувати нинішнім і майбутнім клієнтам повний спектр послуг, єдине комплексне рішення”.
“Створюючи компанію, ніколи не плануєш продавати її, – заявив Financial Times один із засновників і генеральний директор iZettle Якоб деГеєр. – Але це відмінний спосіб продовжити розвиток свого задуму”.
Угода з iZettle також допоможе PayPal трохи компенсувати скорочення обсягів співпраці з інтернет-аукціоном eBay, який був одним з головних постачальників клієнтів і виручки для PayPal. На початку року eBay оголосив про поступовий перехід на платформу нідерландської Adyen. PayPal був головним платіжним сервісом eBay протягом 15 років. Компанії розділилися в 2015 році, однак поки що вони як і раніше пов’язані договором про співпрацю, який закінчується лише в 2020 році.
Тим часом Square почала розвиватися в тих же напрямках електронних платежів, що і PayPal, хоча поки що істотно відстає за обсягами операцій. У I кварталі обсяг платежів, оброблених PayPal, склав $132 млрд – більш ніж в сім разів вище, ніж $17,8 млрд у Square за той самий період. Тим часом iZettle на весь 2018 рік прогнозує обсяг платежів близько $6 млрд.
Поки що iZettle залишається збитковою. Виручка в минулому році склала 776 млн крон, зростання в останні роки перевищувало 40%, а в I кварталі поточного року сповільнилося до 37%. Керівництво компанії розраховує отримати перший прибуток (EBITDA) до кінця 2020 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас