Нацбанк полегшить вимоги до капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк полегшить вимоги до капіталу банків

Казна та Політика
2028
Національний банк анонсував зміну глобальних підходів до питання капіталізації банків.
Зараз НБУ вимагає, щоб мінімальний статутний і регулятивний капітал діючих банків становив 200 млн грн. З 2020 року планка повинна бути підвищена до 300 млн грн (хоча ще нещодавно НБУ вимагав, щоб таким капітал був у банків вже в 2018 році), а до 2024 року – досягти 500 млн грн. Планка 500 млн грн застосовується до нових банків з 2014 року.
Однак тепер в НБУ говорять про зміну підходів до самої суті капіталу.
«Національний банк відстрочив вимогу для банків щодо статутного капіталу на 300 млн грн, а зараз готує зміни в закон “Про банки і банківську діяльність”, ведемо дискусію з профільними асоціаціями, щоб у 2024 році вимога 500 млн грн застосовувалася не до статутного капіталу, а до регулятивного. І також будемо враховувати різні компоненти в структурі капіталу: статутний плюс прибуток або допомога акціонерів», – заявив в. о. голови НБУ Яків Смолій.
Яків Смолій вважає, що таке рішення дозволить банкам наростити кредитування і полегшить життя банківській системі.
Мова йде про те, що графік мінімального капіталу буде стосуватися не статутного, а саме регулятивного капіталу.
У прес-службі НБУ пояснили, що Яків Смолій мав на увазі, що Національний банк перейде до регулювання через регулятивний капітал.
«НБУ готує зміни в закон “Про банки і банківську діяльність” щодо нових вимог до капіталу з урахуванням норм законодавства ЄС. І тому роль розміру статутного (початкового) капіталу, яка сьогодні визначена в законі, нівелюється. Вимоги до початкового капіталу будуть необхідні тільки при реєстрації банку», – заявили в НБУ.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас