Порошенко підписав закон, який запроваджує пеню за прострочення оплати комунальних послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав закон, який запроваджує пеню за прострочення оплати комунальних послуг

Казна та Політика
8356
Президент Петро Порошенко підписав Закон Про житлово-комунальні послуги, який передбачає в тому числі запровадження пені за прострочену оплату житлово-комунальних послуг.
Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави.
Серед новацій закону – право споживача на зменшення розміру плати за житлово-комунальне господарство в разі їх ненадання, надання в неповному обсязі або погіршення їх якості; введення абонплати за житлово-комунальні послуги, тобто поділ тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати власне за послуги з управління – так звану абонплату. При цьому споживач має право не оплачувати послуги (крім теплоенергії) в разі, якщо ними не користується в період тимчасової відсутності в приміщенні більше 30 календарних днів.
Санкціонованим є стягнення пені (з 1 січня 2019 року), за прострочену оплату послуг. Розмір пені встановлюється в договорі зі споживачем, але не може бути нижчим 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. При цьому загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.
Крім того, запроваджується обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності керуючого багатоквартирного будинку за шкоду, заподіяну спільному майну.
Закон набуває чинності через 6 місяців з дати його оприлюднення.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас