Підраховано, у скільки може обійтися Brexit для банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підраховано, у скільки може обійтися Brexit для банків

Фондовий ринок
219
Витрати банків на переміщення операцій з Великої Британії до Європи після Brexit можуть досягти 15 млрд фунтів стерлінгів ($17,1 млрд), свідчать результати дослідження, проведеного Boston Consulting Group для Асоціації фінансових ринків Європи (AFME).
У AFME попереджають, що створення підрозділів в ЄС матиме серйозний негативний вплив на прибутки банків. Відповідні витрати можуть бути перенесені на європейських споживачів, відзначають експерти.
Після того, як Велика Британія офіційно вийде зі складу Євросоюзу, британським банкам, ймовірно, доведеться перенести значну частину бізнесу в ЄС, щоб продовжувати операції в регіоні.
У тому випадку, якщо під час переговорів з владою ЄС уряд Великої Британії не зможе домогтися збереження доступу до єдиного європейського ринку, британський фінансовий хаб виявиться відрізаним від ЄС. Це потребуватиме передачі банками активів на загальну суму понад 1 трлн євро, включаючи кредити, цінні папери та деривативи, європейським підрозділам, відзначають в AFME.
Процес переносу операцій банків в ЄС буде дорогим, про що свідчить низка фактів, пише газета The Wall Street Journal.
Фінінститутам доведеться не тільки переміщати працівників, розширювати офіси і чекати на схвалення регуляторів, але також і забезпечувати капіталом нові європейські підрозділи.
Інвестбанки використовують Лондон як плацдарм для продажу послуг клієнтам не тільки в Європі, але також в Африці та Азії, і об’єднання ресурсів в єдиний пул робить бізнес більш ефективним, відзначають аналітики. Якщо інвестбанки втратять можливість продажу послуг європейським клієнтам з Лондона, їм потрібно буде влити в європейські підрозділи капітал в цілому в розмірі близько 70 млрд євро, свідчать оцінки BCG.
Амортизація цих витрат протягом трьох-п’яти років може скоротити показник прибутку в розрахунку на акцію банків на 0,5-0,8%, наголошується в дослідженні.
Ще однією проблемою є кліринг операцій в євро. Раніше Єврокомісія заявила про намір вимагати перенесення з Лондона клірингових палат, які здійснюють розрахунки за угодами в євро, в країни ЄС після Brexit.
За оцінками BCG, у цьому випадку буде потрібно перенесення з Великої Британії контрактів у євро на суму близько 83 трлн євро, що вимагатиме від банків створення додаткового забезпечення на суму 30-40 млрд євро.
Кліринг – це бізнес, який залежить від масштабу, і передача частини операцій в інший регіон може зробити його більш дорогим, відзначають аналітики.
У понеділок японська фінкомпанія Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG) заявила про намір перенести частину операцій з Лондона у Франкфурт після Brexit. Європейські штаб-квартири банківського підрозділу фінкомпанії – Sumito Mitsui Banking Corp. (SMBC), а також її інвестиційного бізнесу – SMBC Nikko Capital Markets – в даний час знаходяться в Лондоні.
У компанії очікують, що ці підрозділи, ймовірно, зіштовхнуться з обмеженням доступу до європейського ринку після виходу Великої Британії з ЄС в 2019 році.
У зв’язку з цим SMFG має намір створити для кожного виду бізнесу нові підрозділи у Франкфурті.
Раніше про плани перенесення частини європейських операцій у Франкфурт заявили дві найбільші брокерські компанії Японії Nomura і Daiwa.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас