Гривня йде у відпустку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня йде у відпустку

Кредит&Депозит
2189
Зміцнення курсу гривні майже зупинилося: вибираючи між ревальвацією та викупом надлишків валюти з ринку, НБУ віддає перевагу збільшенню резервів. Експерти вважають таку політику виправданою: влітку вони очікують коливання курсу в межах 26-27 грн/$, а ближче до осені на курс почне тиснути погіршення ситуації в зовнішній торгівлі.
Ревальвація пішла на спад
Долар в травні подешевшав на міжбанку усього на 1% після того, як місяцем раніше він втратив 1,7%. На початку місяця валютний міжбанк стартував з позначки 26,56 грн/$, а наприкінці травня торги завершилися біля 26,31 грн/$. Готівковий курс рухався в тому ж напрямку, і часто долар в обмінних пунктах можна було купити навіть дешевше, ніж він коштував на міжбанку.
Гривня зміцнювалася на тлі зростання ринку: обсяг торгів на міжбанку склав $5,06 млрд, що майже на $1 млрд більше, ніж в квітні. Позитивна кон’юнктура дозволила НБУ продовжувати скуповувати валюту. Тільки в ході п’яти відкритих аукціонів він купив $259 млн. Обсяг закупівлі в травні за запитом кращого курсу НБУ поки не оприлюднив. Сумарно від початку року він купив на аукціонах $466 млн, а всього – $1 млрд. Причому всю весну центробанк валюту лише купував.
Гривня йде у відпустку
Ринок підклав руду
«Стабільність» курсу викликана профіцитністю платіжного балансу – у квітні надлишок валюти на ринку склав $970 млн. Але він викликаний припливом боргового капіталу (найчастіше позичальником виступала держава), а не поліпшенням позицій українського експорту. Поточний рахунок залишається негативним, оскільки імпорт зростає швидше (в квітні на 13,4%) експорту (+7,5%). За I квартал в торговому балансі країни утворився дефіцит майже $0,7 млрд, а в квітні він погіршився ще на $0,4 млрд. Незважаючи на перманентне зростання дефіциту зовнішньої торгівлі, в квітневому інфляційному звіті Нацбанк висловлював оптимізм щодо поліпшення умов для експортерів – ціни на сталь, залізну руду і зернові у світі зростали.
Але вже в травні ціни на залізну руду різко впали до $58 за тонну. І це стало тривожним сигналом для ринку, адже минулого року експорт товарів приніс Україні $45 млрд, що можна порівняти з половиною ВВП. І будь-яка зміна цін на сировину (аграрна продукція, метал, руда) автоматично впливає на розмір валютної виручки і курс. А НБУ будував прогнози стосовно руди за більш оптимістичним сценарієм – $70-75 за тонну. «Протягом останніх кількох кварталів ми переглядали ціни у бік підвищення», – говорив у березні директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук.
Виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень «CASE-Україна» Дмитро Боярчук вважає, що у ринку є запас міцності, щоб не відчути відразу просідання світових цін на сировину, але вплив буде відчутним. «Влітку курс гривні буде в тому ж діапазоні, що й зараз. Тому що в цей період немає серйозної економічної активності. Люди, як правило, здають валюту. А восени можуть бути проблеми. Адже ми вже бачимо тривожні сигнали з експорту», – зазначає він.
Хоча частка металургійної продукції в структурі експорту зменшилася минулого року до 22,9%, вона усе ще впливає на валютний ринок. Якщо ціни на сировину не відновляться, керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій очікує ослаблення гривні. «Курс буде вище, ніж зараз. В середині літа він підніметься до 27 грн/$. Останні тенденції такі, що у нас експорт поступово падає. Ціни на продукцію металургії трохи нижче, ніж ще пару місяців тому», – каже пан Паращій.
Поки ситуацію рятують аграрний і харчової сектори, які в минулому році забезпечили сумарно 42% експорту. Але й ці сегменти залежать від світових цін. «Єдине, що нам дозволяє одержати експортний виторг – це сільгосппродукція. Але десь на початку – у середині літа я очікую зниження експорту сільгосппродукції. І ціни на продукцію металургії теж зменшуватимуться. Виручка буде скорочуватися, а попит на долар збільшиться», – попереджає Олександр Паращій. У лютому НБУ прогнозував, що Україна втратить через торгову блокаду ОРДЛО $2 млрд у зв’язку зі скороченням експорту металопродукції та збільшенням імпорту енергетичного вугілля. В ІК Concorde Capital вважають, що блокада чинитиме на курс гривні незначний вплив. Поки що, в усякому разі, її вплив не такий очевидний.
Однак в уряді налаштовані більш песимістично. Оновлений вчора макропрогноз на поточний рік передбачає зростання дефіциту торгового балансу. Через більш швидке, ніж очікувалося раніше, відновлення імпорту, торговий дефіцит розшириться з $2,7 млрд до $6,5 млрд. Збільшення імпорту негативно відіб’ється на ВВП. Але якщо НБУ вже давно погіршив прогноз зростання економіки з 3% до 1,9%, то в уряді його знизили до 1,8% лише вчора.
Фактор трьох літер
Президент Українського товариства фінансових аналітиків (УТФА) Юрій Прозоров зараз не бачить економічних ризиків суттєвого відхилення від середньорічного курсу 27,2 грн/$. «А геополітику фінансові аналітики передбачити можуть тільки сценарно», – вважає він. Його колега у товаристві вважає, що до кінця літа курс триматиметься в рамках 26-27 грн/$. «Ближче до кінця серпня гривня може почати слабшати. А в разі екстремальних подій в економіці – навіть раніше. Падіння в промисловості триває, і я поки не бачу ніяких стимулюючих заходів з боку уряду», – говорить член УТФА Віталій Шапран. У квітні обсяг промислового виробництва впав на 6,1%, а від початку року – скоротився на 2%.
Не обіцяє валюту і приватизація, яка постійно відкладається. «У підтримці бюджету і курсу нацвалюти могла б допомогти приватизація. Але в ній я очікую провал», – зазначає пан Прозоров. Частково валюта у банківську систему надходить від населення, яке більше її продає, ніж купує. Навіть після того, як НБУ відчутно лібералізував обмінні операції.
Гривня йде у відпустку
У цих умовах основним джерелом валюти для України залишаються зовнішні кредитори. Один з них – США – хоче скоротити допомогу Україні в 2018 році, як технічну, так і в формі гарантій. Очікувані від МВФ $4,5 млрд до кінця поточного року будуть отримані лише після виконання умов, серед яких земельна та пенсійна реформи, приватизація та боротьба з корупцією. А їх виконання досі під питанням. «Вплив траншей МВФ на курс національної валюти є повністю психологічним. Надходження від Фонду не витрачаються, не інвестуються, а просто поповнюють валютні резерви НБУ. І навіть у разі девальвації НБУ не буде їх використовувати. Отримання Україною траншу – гарний знак, а неотримання – червоне світло для будь-якого інвестора», – вважає начальник відділу торгівлі борговими цінними паперами ІК Concorde Capital Юрій Товстенко.
Поки ситуація на ринку спокійна, НБУ вдалося збільшити резерви до $17,2 млрд, а також у кілька етапів скасувати або послабити частину старих валютних обмежень. «Поки в країну надходить валютна виручка, Нацбанк буде її викуповувати. За моїми оцінками, і в червні НБУ наповнюватиме резерви. А в липні – серпні ми чекаємо на перелом тренда. Якщо й продавлять курс вниз, до 25,5 грн, то в серпні – вересні він буде вище 27 грн/$», – вважає пан Прозоров. Голова правління Альтбанку Ігор Волох думає, що НБУ не допустить таких гойдалок: «Курс триматиметься в межах 26-27 грн/$. Попит на валюту зростатиме, а НБУ, нарощуючи резерви, утримуватиме курс в позначених рамках».
Сергій Набок
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас