Чим замінити російські сервіси - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим замінити російські сервіси - думка

Технології&Авто
7409
«Яндекс», «Мейл.ру», «Одноклассники», «ВКонтакте». Ось неповний список сайтів, які можуть стати недоступними в Україні. Петро Порошенко підтримав пропозицію Радбезу заблокувати доступ до певних сайтів. Що втрачають користувачі?
У підписаному Порошенком списку санкцій – найбільші інтернет-компанії Росії. Укладачі підійшли до справи з розмахом. Хтось дбайливо скопіпастив посилання на всі веб-сервіси «Яндексу». Холдингу «Мейл.ру» пощастило трохи більше. У список увійшов тільки основний домен і обидві соціальні мережі. Доступ до інших сервісів залежить від провайдера. Якщо обладнання хороше, то можна блокувати конкретні сторінки. Економні провайдери, швидше за все, заблокують всі сайти на піддоменах mail.ru.
Заблоковані сайти входять до десятки найпопулярніших в Україні. Аудиторія «ВКонтакте», «Яндекс» і mail.ru більша, ніж у Facebook. «Одноклассники» трохи популярніші від сайту Приватбанку. Мільйони українців втрачають унікальні сервіси? Анітрохи.
VPN
Провайдери заблокують доступ до російських сайтів з українських адрес. Це означає, що будь-який сервіс, який підміняє адресу користувача, допоможе відкрити улюблений «вконтактик». Таких сервісів десятки. Найпростіше встановити браузерний додаток. В офіційних інтернет-магазинах розробників браузерів вистачає безкоштовних додатків. Вибирайте для хрому і мозілли. Встановлюється елементарно, можливо, доведеться зареєструватися.
Пошта
Досі використовуєте mail.ru або пошту «Яндексу»? Скажіть спасибі Петру Порошенку і терміново переходьте на gmail. Цей сервіс набагато простіший, зручніший і надійніший. У Google неймовірні спам-фільтри. Я зареєстрував адресу на gmail і «Яндексі» приблизно в один час. «Яндексівським» майже не користуюся, gmail – основна пошта. Чищу спам у «яндексівській» пошті в рази частіше.
Соціальні мережі
Для завсідників «ВКонтакте» і «Однокласиников» заборона може бути проблемою. Цінність соціальної мережі у знайомих користувачах, а не софті. Тут допоможе VPN.
Немає альтернативи
Мобільним картам «Яндексу» повноцінної альтернативи немає. Компанія багато років розвивала сервіс, він став незамінним помічником київського водія. На перший погляд, є чим замінити. Побудувати маршрут можуть карти Google, Sygic і Maps.me. Останній сервіс входить в «Мейл.ру», але в списку санкцій його немає. Sygic і Maps.me не вимагають підключення до інтернету. Щоб отримати інструкції, достатньо завантажити карту країни. Google і «Яндекс», для побудови маршруту вимагатиме підключення до інтернету.
Навігаторів багато, але як об’їхати пробки, підкаже тільки «Яндекс». Google непогано справляється з об’їздом пробок в країнах, де встановлені муніципальні системи управління транспортом. У Києві такої системи немає, тому Google найчастіше показує пробки не до часу і місця. «Яндекс» збирає дані в декількох джерелах, тому прекрасно обходиться без централізованого постачальника даних про дорожню ситуацію. Ну і в жодному іншому додатку немає голосу прекрасної киянки Оксани Мандрики.
Чи буде працювати додаток після заборони сервісів «Яндексу», поки неясно. Блокування стосується посилань на сайти, тут все залежить від маршрутизації трафіку в додатку. Якщо виконавці підійдуть до заборони формально, то «Яндексу» достатньо не використовувати при обробці запитів користувачів домени з санкційного списку.
Юрій Аксьонов, користувач інтернету з 20-річним стажем
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас