Гроші у владі: рейтинг найбагатших чиновників і нардепів України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші у владі: рейтинг найбагатших чиновників і нардепів України

Казна та Політика
1012
Перший етап е-декларування першими особами країни своїх заощаджень завершився 1 листопада минулого року. Однак суспільний резонанс, викликаний оприлюдненими сумами й обсягами майна, не стихав майже до Нового року. Forbes вирішив відрейтингувати вітчизняних можновладців на основі поданих ними електронних декларацій, щоб з’ясувати, хто з них має найбільші накопичення.
У тому, що рейтинг найзаможніших чиновників країни очолив Петро Порошенко, немає нічого дивного. За час у великому бізнесі, з перервами на роботу у виконавчій владі, чинний президент України встиг накопичити чимало коштів. Статки кінцевого бенефіціара корпорації Roshen, постійного фігуранта першої десятки рейтингу найбагатших українців Петра Порошенка в 2015 році перевищили $940 млн. Це, до речі, майже третина статків усієї 20-ки найбагатших чиновників за версією «Forbes Україна». На своїх банківських рахунках президент України також задекларував коштів більше, ніж інші фігуранти списку, ─ $26,7 млн.
Цікаво, що більшість учасників рейтингу вважають за краще зберігати гроші «по-старому» ─ в кеші. Винятки ─ лише Костянтин Жеваго і Леонід Клімов. Ці народні депутати за підсумками 2015 року зовсім не задекларували готівку. У той же час, 51% акцій однієї з найбільших сировинних компаній України забезпечили Жеваго друге місце в рейтингу Forbes. На третьому ─ Вадим Новинський.
На банківських рахунках учасники списку тримають близько $60 млн. А ось кеша найбільше у Юрія Дерев’янка ─ №18 у рейтингу. Готівкові заощадження позафракційного голови одного з підкомітетів Комітету ВР України з питань запобігання та протидії корупції перевищують $16,2 млн. При цьому значну частину цих коштів ─ $10,56 млн ─ Юрій Дерев’янко, згідно з декларацією, позичив своєму братові Олегу.
У рейтингу Forbes всього троє учасників не є народними депутатами. Крім президента Петра Порошенка, це мер Києва Віталій Кличко і очільник Миколаївської області Олексій Савченко ─ №11 і №12 відповідно. Савченко лише недавно змінив крісло у ВР України на губернаторський кабінет, ставши переможцем конкурсу, проведеного Національним агентством з питань держслужби.
Цікаво, що Віталій Кличко у своїй декларації вказав цілий велопарк: у власності столичного мера сім велосипедів середньою вартістю близько $2000. Але справжнісінький колекціонер ─ Олександр Фельдман, №5. Тільки колекція вин Фельдмана налічує близько 3000 пляшок. Крім вин Фельдман колекціонує коньяк, шотландський віскі, кубинський і ямайський ром, кальвадос. Також він збирає колекції листівок, холодної зброї, картин, скульптур та інших предметів мистецтва.
Гроші у владі: рейтинг найбагатших чиновників і нардепів України
Як рахували:
Шорт-ліст Forbes містив понад 150 електронних декларацій українських чиновників за 2015 рік. Редакція проаналізувала декларації народних депутатів, членів Кабінету міністрів, голів ОДА, мерів великих міст, співробітників апарату Адміністрації Президента.
При оцінці статків редакція враховувала суму готівкових коштів, коштів на банківських рахунках, а також оцінну вартість майна (в цьому критерії об’єднані як рухоме, так і нерухоме майно декларанта і членів його сім’ї).
До цих коштів Forbes додав ринкову вартість бізнесу декларантів. У підсумковий список потрапили чиновники, статки яких перевищують $17 млн. При оцінці статків чиновників України до уваги не бралася вартість цінного рухомого майна (крім транспортних засобів), зокрема, ювелірні вироби, годинники, одяг, меблі.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас