За принципами ProZorro: В Україні працює відкрита система комерційних закупівель RIALTO — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За принципами ProZorro: В Україні працює відкрита система комерційних закупівель RIALTO

Казна та Політика
668
Український бізнес, який свого часу довірився державі і прийшов в ProZorro, оцінив всі переваги роботи системи – понад 45 тис. постачальників беруть участь сьогодні в держзакупівлях. Однак багато компаній також дійшли висновку, що їм було б цікаво згідно з аналогічними принципами не тільки продавати, а й купувати товари та послуги. Усвідомлюючи це, торговельні майданчики, підключені до ProZorro, вирішили створити відкриту систему комерційних закупівель – RIALTO. В її основу були закладені принципи прозорості та відкритості (для всіх сторін – замовників, постачальників і майданчиків), що довели свою ефективність.
Як повідомив порталу Finance.UA Микола Жандоров, керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua (одного з майданчиків-засновників RIALTO), схема роботи відкритої системи комерційних закупівель наступна: тендери оголошуються на будь-якому з майданчиків-учасників системи, звідти дані надходять до центральної бази даних, а з неї – поширюються на інші майданчики. Подання пропозиції в торги також синхронізується. Таким чином, інформація про всі тендери і всі пропозиції доступна на всіх майданчиках одночасно.
“Замовники були головним “рушієм” створення RIALTO. І вони справді отримують багато переваг. По-перше, процес закупівлі стає налагодженим і уніфікованим. Це дозволяє збільшити операційну ефективність компанії. По-друге, в торги приходить багато постачальників, що дає економію бюджету компанії. По-третє, учасники ринку грають за єдиними зрозумілими і публічними правилами. Четверта перевага – лояльні постачальники, які оцінять готовність компанії вести чесні і відкриті торги”, – говорить Жандоров.
За його словами, замовники отримують можливість використовувати систему безкоштовно. Після реєстрації вони можуть оголошувати тендери, публікувати плани закупівель, запрошувати в торги постачальників. Для всіх бажаючих проводиться навчання. При цьому обраний майданчик буде здійснювати підтримку замовника, консультувати і допомагати вирішувати всі проблеми.
Також постачальники, які приймуть рішення брати участь в комерційних закупівлях через систему RIALTO, в першу чергу відкриють для себе величезний ринок збуту з чіткими і єдиними для всіх правилами гри. Усі постачальники отримають доступ абсолютно до всіх тендерів, оголошених в системі. При цьому результати торгів будуть публічними, щоб кожен міг оцінити чесність їх проведення.
Вартість участі в комерційних тендерах буде для постачальників такою самою, як і у випадку з державними. Точну суму можна визначити, виходячи з єдиної тарифної сітки, розробленої для ProZorro. Однак ці витрати окупаються з лихвою, якщо врахувати економію на залученні клієнтів, маркетингу, рекламі, відрядженнях співробітників тощо.
“За допомогою системи підприємці зможуть шукати цікаві для них закупівлі, подавати свої пропозиції в торгах, брати участь в аукціонах. Крім цього, вони можуть налаштувати підписки на тендери, які їм потенційно цікаві. При чому постачальники, як і замовники, отримують безкоштовне навчання роботи в системі і підтримку від майданчика, на якому вони працюють”, – зазначає Жандоров.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас