Гонтарєву беруть у парламентські лещата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєву беруть у парламентські лещата

Казна та Політика
734
Депутати активізували боротьбу за відставку глави Нацбанку Валерії Гонтарєвої. Ініціатива депутата Сергія Тарути вже знайшла прихильників у фракціях Юлії Тимошенко та Олега Ляшка. Але щоб звернутися до президента з проханням звільнити главу НБУ або хоча б створити слідчу комісію, опозиціонерам потрібно заручитися підтримкою коаліції.
Черга противників
Парламентська опозиція почала чергову інформаційну кампанію проти глави НБУ Валерії Гонтарєвої. З критикою дій регулятора одночасно виступили представники кількох політичних сил. «Червону кнопку запуску руйнування держави натиснула Гонтарєва. Ця кнопка – це зниження втричі курсу гривні, – заявила вчора в ході погоджувальної ради голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. – Ми вважаємо, що Гонтарєву потрібно терміново звільнити з посади, ми підпишемо постанову про звільнення Гонтарєвої».
Однак парламент не має таких повноважень. Максимум, на що здатні парламентарі, – це попросити президента Петра Порошенка подати у Верховну Раду прохання про звільнення Валерії Гонтарєвої з посади, на яку її призначив парламент два роки тому на період до 2021 року. Саме це і пропонує інший противник глави НБУ – позафракційний депутат Сергій Тарута.
«Я пропоную поставити до порядку денного цього тижня дві постанови, які вже сьогодні (у понеділок. – ред.) будуть зареєстровані. Одну постанову – звернення до президента про звільнення Гонтарєвої, другу – про створення тимчасової слідчої комісії. Якщо Валерії Гонтарєвій дійсно нема чого приховувати, то я б на її місці сам підтримав створення цієї комісії і сприяв її роботі», – заявив Сергій Тарута.
Але до кінця дня депутат не подав на реєстрацію жоден з документів. Він може не поспішати. Голова парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка ще півтора роки тому подав у Раду проект постанови «Про розслідування діяльності посадових осіб НБУ у зв’язку з невиконанням ними службових обов’язків щодо забезпечення стабільності грошової одиниці України», але його навіть не включили до порядку.
«Я запропонував голові Верховної Ради поставити нарешті це питання до порядку денного пленарного засідання і розглянути його», – сказав Сергій Рибалка. Як представник Радикальної партії Олега Ляшка депутат регулярно критикує главу НБУ. Остання його ініціатива – прохання до правоохоронців притягнути Валерію Гонтарєву до кримінальної відповідальності за ігнорування запрошень виступити з доповіддю на комітеті. Місяцем раніше Гонтарєва увійшла в число кращих банкірів Європи.
Пошук підстав
Навіть якщо парламент знайде 226 голосів, щоб звернутися до Петра Порошенка, цього може виявитися замало. Адже глава держави ще має підтримати їхню ініціативу. І якщо це станеться, а Валерія Гонтарєва відмовиться добровільно піти у відставку, главі держави буде складно знайти причини, згідно ст. 18 закону «Про Національний банк», щоб попросити парламент звільнити її. Найбільш підходяще підґрунтя в такому випадку – «втрата бездоганної ділової репутації».
Саме по репутації глави НБУ «б’ють» опозиціонери. Минулої п’ятниці в НБУ звинуватили Сергія Таруту у поширенні перед початком зустрічі країн – членів МВФ і Світового банку у Вашингтоні «збірника хибної, провокаційної, спотвореної інформації та голослівних звинувачень офіційної особи в корупційній діяльності, розвалі банківської системи і створенні загрози економічній безпеці України».
НБУ пішов на випередження і попросив правоохоронців залучити Сергія Таруту до кримінальної відповідальності. Депутат заявив, що не роздавав брошуру. «Я не можу сказати, якою була реакція представників МВФ, тому що я особисто цю брошуру не роздавав: мене у Вашингтоні в цей час не було», – зазначив він, підтвердивши свою причетність до складання брошури.
Заявлялося, що «агітку» також бачили в Берліні, Парижі і Лондоні. Сергій Тарута пообіцяв роздати депутатам український переклад брошури, забезпечений макростатистикою. Англійський варіант документа робив ставку на корупційні звинувачення Валерії Гонтарєвої і компанії ICU, що належала їй раніше, їх зв’язки з російським ВТБ і «режимом Януковича».
Курс на повалення
Депутат не говорить, в чиїх інтересах він намагається зробити вакантною посаду глави НБУ: «Наше завдання – змістити Валерію Гонтарєву і провести розслідування її діяльності». Він обіцяє підключити до роботи за відставку глави Нацбанку представників громадських організацій і бізнесу, але поки що публічно на його бік перейшла тільки Асоціація українських банків. «Якщо два попередники Валерії Гонтарєвої Ігор Соркін та Степан Кубів заклали міну, то Валерія Гонтарєва заклала детонатор і підірвала систему», – вважає президент асоціації Олександр Сугоняко. За його словами, Україні потрібен якісний глава Нацбанку, який відновить банківську систему, стабільність цін і сприятиме зростанню економіки.
«Відбір повинен бути прозорий, а самі кандидати – відповідати принципам «трьох П»: патріотизм, професіоналізм, порядність», – вважає Сергій Тарута. Він урізав нинішню стратегію Нацбанку, в якій «п’ять П»: викинув з неї «прозорість» та «партнерство».
Сергій Тарута і раніше не був помічений у підтримці фінансової політики держави. У вересні 2015 року він був одним з восьми депутатів, які не підтримали реструктуризацію єврооблігацій. А в квітні 2016-го він попросив Національне антикорупційне бюро, НБУ і Фонд гарантування вкладів фізосіб перевірити діяльність колишнього керівництва Дельта Банку, який нібито вивів на рахунки підконтрольних закордонних компаній більше $500 млн.
Благодатний ґрунт
«“Батьківщина” підтримає відставку Валерії Гонтарєвої в повному складі», – пообіцяв депутат фракції (до неї входить 21 особа) Ігор Луценко. Її відставки хочуть і в Радикальній партії Олега Ляшка (21). «Останні дослідження стану банківської системи засмучують. «Чистка», проведена Нацбанком, не поліпшила ситуацію. Кількість поганих кредитів не зменшується. Кредитування продовжує скорочуватися. Незважаючи на зменшення ставок НБУ, банки продовжують тримати гроші у депозитних сертифікатах», – заявив член фракції Сергій Рибалка.
Цих голосів мало, тому опозиціонери будуть шукати незадоволених в «Народному Фронті» і «Блоці Петра Порошенка». «Я вважаю, ми зможемо отримати підтримку більш ніж 226 народних депутатів. Кілька місяців тому Віктору Романюку («НФ». – ред.) вже вдалося зібрати в парламенті 83 підписи за відставку Валерії Гонтарєвої. Відтоді ситуація тільки погіршилася, тому нашу ініціативу підтримають 80% парламентарів», – сказав Сергій Тарута.
На засіданні фракції БПП питання відставки Валерії Гонтарєвої не порушувалося, але критика її дій чується і там. «Я готовий підтримати звернення до президента. Я подав генпрокурору Луценку минулого тижня заяву про крадіжку грошей у держбанків у 2012-2014 роках, у чому була задіяна ICU в якості посередника. До мене потрапили певні документи про операції, і ця інформація підтверджена Розрахунковим центром», – сказав депутат Павло Різаненко.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас