Індекс борщу: страва за рік подешевшала на 15%


Індекс борщу: страва за рік подешевшала на 15%

Головна страва українського столу – класичний червоний борщ – подешевшала за рік майже на 15%, підрахували експерти Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ). Але взимку ціна знову піде вгору, оскільки почне дорожчати м’ясо, питома вага якого становить дві третини в ціні готового продукту. Але і з цієї ситуації вихід є.

ЦІНА РЕЦЕПТА. Як видно з інфографіки, за рік, порівняно з осінню минулого року, найбільше подешевшало м’ясо: кіло свинини в другому кварталі 2015 р коштувало в середньому 76 грн, зараз 69 грн або на 10% менше, що дозволяє заощадити на приготуванні трилітрової каструлі борщу більше двох гривень. З огляду на, що родина з трьох осіб з’їсть такий обсяг рідкого за три дні, місячна економія на м’ясі становитиме близько 20 грн. Тобто кожен десятий умовний борщ (це може бути суп, розсольник тощо, але м’яса туди потрібно не менше) нині обійдеться всього в 10 грн. А ось овочі подешевшали за рік в рази через гарний врожай. Найбільше впали в ціні капуста – в 2,4 рази і морква – вдвічі. Картопля залишився приблизно в тій же ціні. В 1,5 рази подорожчав за рік часник і на 15% – помідори. Але якщо згадати, що взимку і навесні цього року за часник просили до 65 грн/кг, а зараз – 47, то все одно зараз виходить дешевше. Півроку тому буряк коштувала 7 грн/кг (зараз 3), морква – 9 грн (зараз 4), помідори 37 грн (зараз 5), цибуля 7,5 грн (зараз 3). Тобто цього року овочева складова в січні-березні була 26,4 грн, в квітні-червні – 22,8 грн. Рік тому овочі і приправи коштували 13,6 грн, на вересень нинішнього – 10 грн.

ЕКСПЕРТИ. Аналітик УКАБ Євген Дворник прогнозує, що до Нового року борщ знову подорожчає. “Ціни на свинину поки що знижуються, ще впадуть за осінь на 3-7%. Але в грудні вони виростуть, оскільки перед Новим роком традиційно зростає попит. Наскільки, поки що складно говорити, – розповів нам Дворник. – Нині вартість овочів і коренеплодів набагато нижча порівняно з минулим роком, тому не варто чекати здешевлення. Навпаки, очікуємо поступове зростання цін – 3-4% за один-два тижні. Буряк, цибуля, морква вже потроху дорожчають, тенденція триватиме”. Ціна капусти і картоплі поки що невисока і стабільна, але днями піде в зростання, вважає Дворник. У помідорів зростання цін буде істотнішим – 10-15% протягом двох-трьох тижнів. І далі ціни на томати зростатимуть. Петрушка і часник подорожчають до 50-55 грн/кг, але вони не суттєво впливають на вартість борщового набору.

ЯК НАРОД ЕКОНОМИТЬ. Очевидно, що якщо скоротити витрати на м’ясо, то борщ стане набагато доступнішим. Як при цьому не втратити в якості, ми запитали у досвідчених домогосподарок. “Я завжди купую на борщ свинячий хвіст і додаю мінімум м’ясної м’якоті, до 100 г на трилітрову каструлю, – розповіла пенсіонерка Катерина Бурлюк. – Хороший хвіст з м’ясом на хрящик навіть на київських базарах продають всього за 18-20 грн/кг, його вистачає на 2-3 рази. Борщ виходить наваристішим, ніж на чистому м’ясі”. Можна комбінувати свинину з курятиною. Молода мама Ганна Колкова купує тушку бройлера (45-48 грн/кг), з грудки і стегон робить тюфтельки, а “скелетик”, гомілка і крильця йдуть в борщ. Їх вистачає на дві трилітрові каструлі. В несезон свіжі помідори можна замінити томатною пастою, 250-грамова баночка від відомої торгової марки коштує 25-27 грн, радить домогосподарка Неоніла Курнашова. Ми підрахували: ці поради знизять ціну трилітрової каструлі борщу з 32 грн до 18-20.

Олександр Панченко, Коновалова Христина

  • i

    Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідну частину тексту й натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це нам.

Дивись також
Сервіс підбору кредитів
  • Надішліть заявку
  • Дізнайтесь про рішення банку
  • Підтвердіть заявку та отримайте гроші
грн
Замовити кредит онлайн
В Контексті Finance.ua