Заборона солі: як нове ембарго від РФ позначиться на Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона солі: як нове ембарго від РФ позначиться на Україні

Казна та Політика
3172
З 1 листопада 2016 року сіль буде внесена в перелік продуктів, заборонених до ввезення в РФ з країн, які ввели санкції проти Росії. До цих країн належить і Україна.
Це вже друге обмеження на постачання української солі за останні два роки. Перше обмеження було введено 26 січня 2015 року: Роспотребнадзор заборонив ввезення на територію Росії харчової солі виробництва українських підприємств “Артемсіль” і “Слов’янська сіль”, а також білоруських “Мозырьсоль” і “Белкалий”. Тоді виникли претензії до якості продукці.
Як з’ясувала компанія Alliance Capital Management, до обмежень значну частину солі в Росію поставляли саме ті компанії, які потрапили під санкції: “Артемсіль” – 23,9%, “Слов’янська сіль” – 2,3%, “Мозырьсоль” – 29,1 , “Белкалий” – 0,5.
Але після введення заборон на постачання ринок солі в РФ перекроїли. За підсумками 2015 р. найбільшими постачальниками цього продукту в РФ стали російські “Руссоль” і “ыретский солерудник”. На ці два підприємства припало 95% всіх потужностей з виробництва харчової солі.
Для українського лідера солевидобутку “Артемсолі” такий поворот подій став несподіваним, оскільки на російський ринок припадало понад 55% продукції, що випускається. За два місяці (січень-лютий) 2015 року виробництво солі підприємством скоротилося майже на третину.
На внутрішньому ринку найбільший український виробник залишає 35% від всього обсягу випущеної продукції: 15% – це харчова сіль і 20% – технічна. Решта продукції відправляється на експорт.
Обсяг українського виробництва солі (в тому числі технічної) в першому півріччі 2016 р. становив 646 449 тонн. Обсяг виробництва харчової солі склав 240 649 тонн.
Основним зовнішнім ринком збуту української харчової солі в першому півріччі поточного року стала Румунія. Її частка становила 21,9% від загального обсягу експорту, в натуральному вираженні. На другому місці Білорусь з питомою вагою 14,2%, а на третьому – Молдова (11,7%).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас