Скільки коштуватиме Україні кредит МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштуватиме Україні кредит МВФ

Казна та Політика
4164
Пенсійний вік не підвищать, але будуть виявляти зарплати в конвертах
Україна майже узгодила з МВФ умови отримання чергового кредиту, заявив міністр фінансів Олександр Данилюк. Це означає, що до кінця червня всі документи повинні бути підписані, вважають експерти. “Тільки в такому випадку рада директорів Фонду встигне зібратися в середині липня, щоб схвалити для Києва виділення нової порції грошей.
Причому це можуть бути не $1,7 млрд, про що йшлося раніше, а, швидше за все, тільки $1 млрд, оскільки Україні не вдається виконати всі рекомендації МВФ”, – вважає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. Якщо сторони встигнуть вирішити всі питання, тоді гроші Україна зможе отримати в кращому випадку в кінці липня, а в гіршому – у вересні: “Їх, швидше за все, направлять в резерви НБУ”. “Сегодня” розібралася, на яких умовах МВФ виділить новий транш, і чи вдасться Україні отримати в цьому році всі $1,7 млрд.
ВИМОГИ. Україна повинна здійснити низку реформ заради траншу МВФ. “Це зниження дефіциту бюджету, для чого, звичайно ж, потрібно збільшувати доходи і урізати витрати. Тому в кінці 2016-го планується провести “нульову декларацію”, яка легалізує неофіційні накопичення українців в обмін на сплату ними додаткових податків, – говорить наше джерело у ВР. – Крім того, податківці планують почати в 2017-2018 рр. жорсткіше контролювати доходи громадян в частині зарплат в конвертах за допомогою непрямого контролю витрат. Умовно: купить людина дорогу річ, і тоді у ГФС з’явиться привід порівняти доходи і витрати громадянина (гранична сума покупки ще обговорюється)”.
У Меморандумі МВФ згадано такі плани, як введення ринку землі, що дозволить зняти мораторій на продаж сільгоспугідь, введення податку на видобуток бурштину, подальша приватизація держпідприємств, наближення системи єдиного податку до загальної бази оподаткування, реформа митниці для підвищення зборів і боротьби з контрабандою тощо: “Механізми реалізації частини цих планів взагалі незрозумілі. Тому що немає, наприклад, загального розуміння, як легалізувати видобуток бурштину або створити нормальний ринок землі”.
З огляду на перелічені вище рекомендації МВФ Україні доведеться чимало потрудитися. А ще ж не до кінця виконано попередні рекомендації Фонду, зокрема стосовно реалізації пенсійної реформи. І це животрепетне питання для українців.
“Ми не плануємо підвищувати пенсійний вік”, – заспокоїли джерела в соціальному блоці Кабміну. Але саме тому Україна може отримати цього літа не $1,7 млрд, а тільки $1 млрд. На решту $700 млн наша країна може розраховувати не раніше осені, і то в разі прийняття рекомендацій МВФ щодо реалізації пенсійної реформи. Не виключено, що в результаті владі таки доведеться піти на підвищення пенсвіку до 62-65 років для чоловіків (зараз 60 років), але єдиної думки щодо цього у Кабміні немає.
Експерти неоднозначно ставляться до планів. “З одного боку, отримання грошей дозволить підтримати на плаву економіку, утримати гривню в поточному коридорі 25 грн/$, залучити нові інвестиції. Але, з іншого, – багато реформ передбачаються за рахунок населення (зростання тарифів і податків), а значить, будуть дуже непопулярні в країні”, – говорить економіст Іван Нікітченко. Тому владі потрібно терміново зайнятися збільшенням субсидій, провести щодо них роз’яснювальну роботу з людьми.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас