"Українці повинні триматися": Україна і МВФ досягли згоди з ключових питань програми реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Українці повинні триматися": Україна і МВФ досягли згоди з ключових питань програми реформ

Казна та Політика
4004
Україна і ключовий кредитор країни Міжнародний валютний фонд узгодили основні питання меморандуму щодо другого перегляду програми реформ, схваленої в березні 2015 року, і в разі досягнення остаточних домовленостей Україна може отримати черговий кредитний транш за програмою вже в липні-серпні.
Про це в ефірі телеканалу ICTV сказав заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон, який відвідав Україну з візитом.
“Ми досягли згоди з важливих питань, і є кілька питань, які повинні бути узгоджені, – сказав Ліптон. – Якщо влада і Фонд узгодять зміни, то вже в липні-серпні Україна отримає транш”.
Ліптон відмовився уточнити, які саме деталі вимагають узгодження, однак зазначив, що найбільш гостре питання – проведення в Україні пенсійної реформи – буде обговорюватися в подальшому, і на поточний момент в порядку денному не стоїть.
“Пенсійна реформа буде обговорюватися в майбутньому. Але очевидно, що пенсійна система працює погано, і вона привела до того, що більшість пенсіонерів не отримують гідної пенсії в Україні”, – зазначив заступник голови МВФ.
У той же час він підкреслив, що крім пенсійної реформи, Україні потрібні і інші кроки, які забезпечили б зростання економіки і рівень життя громадян.
“Статистика свідчить про те, що структурні реформи йдуть, є поліпшення в банківській сфері, українці повинні триматися і йти вперед”, – підкреслив Ліптон.
Нагадаємо, МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. Строком на 4 роки в березні 2015 року. Перший транш за новою програмою в обсязі 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня, другий, на 1,7 млрд дол., – 4 серпня 2015 року. На поточний момент сторони погодили всі питання щодо другого перегляду програми реформ, обговоривши різні аспекти монетарної, банківської, антикорупційної політики, пенсійної реформи та приватизації. Разом з тим, власне меморандум, який обумовлює подальші зобов’язання сторін, поки не підписаний. У той же час, президент України Петро Порошенко зазначав, що документ повинен бути підписаний найближчим часом, а засідання Рада директорів МВФ по Україні має пройти, як і планувалося раніше, в липні.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас