Стало відомо, скільки працівників в Україні отримує "білі" зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, скільки працівників в Україні отримує "білі" зарплати

Казна та Політика
7655
В Україні працевлаштовано понад 12 млн людей, але з них тільки 3 млн працюють офіційно і отримують повністю “білу” зарплату.
Ще 3 млн самозайняті, а 7 млн знаходяться в “тіні”, не в повному обсязі показуючи зарплату.
Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив перший заступник голови Державної фіскальної служби (ДФС) Сергій Білан.
За словами Білана, така ситуація є великою проблемою. Тому не тільки ДФС, але і всі держоргани проводять активну роботу щодо детінізації зарплат.
“При старій системі податків підприємцю було невигідно виплачувати повну зарплату. У 2015 році ДФС вивела з тіні 102 тис. осіб. Цю роботу проводимо і далі. Але діяти потрібно зважено, тому що різкі каральні методи приведуть до соціального вибуху (коли в результаті виведення з” тіні “підприємства власник зменшить зарплати працівникам у два-три рази). Тому проводиться комплекс соціальних, адміністративних, роз’яснювальних, кримінально-процесуальних заходів для роботодавців”, – пояснив Білан.
Також заступник голови ДФС назвав ще одну проблему для наповнення держбюджету – фізичні особи, які користуються спрощеною системою оподаткування.
“Це успішно використовують власники великих підприємств, супермаркетів. Замість того щоб наймати на роботу людей, платити їм повну зарплату, податки, вони укладають договори як з фізичними особами. Неправомірно – так, але законом дозволено”, – розповів він.
Нагадаємо, кількість податків в Україні скоротилася вдвічі – було 22 різних ставки, залишилося 11. Частина податків була скасована, інша частина – об’єднана в один податок. Ставка ЄСВ була зменшена вдвічі.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас