Рада за рекомендацією МВФ зробила прозорою роботу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада за рекомендацією МВФ зробила прозорою роботу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

Казна та Політика
295
Верховна Рада прийняла закон про прозорість в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду (МВФ).
За закон №4055 про внесення змін до закону України про прокуратуру, що стосуються забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду на засіданні парламенту в четвер проголосували 302 народних депутата.
Прийнятий закон удосконалить правові основи організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, забезпечення прозорості діяльності конкурсної комісії з призначення на адміністративні посади і посади прокурорів в Спеціалізованій антикорупційної прокуратурі.
Під час обговорення поправок до даного законопроекту перед голосуванням керівник фракції “Блок Петра Порошенка” Юрій Луценко зазначив, що в результаті консультацій з західними партнерами, необхідно відмовитися від норми про те, що генеральний прокурор має право шляхом видання публічного листа відхилити кандидатуру на призначення на адміністративну посаду в Спеціалізованій прокуратурі відповідно до вимог законодавства.
Народні депутати голосуванням підтримали відповідну поправку. Таким чином, генпрокурор не матиме права відхиляти кандидатури, відібрані конкурсною комісією, на адмінпосади в спецпрокуратур.
Крім того, парламент скорегував вимоги до осіб, які можуть стати прокурорами Спеціалізованої прокуратури: вища освіта, не менше 5 років стажу в сфері права та володіння українською мовою.
Закон проголосований з урахуванням поправки, озвученої представником президента України у Верховній Раді Степаном Кубівим: “Не можуть бути членами конкурсної комісії (з відбору кандидатів на адміністративні посади в Спеціалізованій прокуратурі – ред.) Державні службовці або особи, що займають політичні посади, депутати Верховної Ради і місцевих рад, військовослужбовці, співробітники правоохоронних органів, а також члени політичних партій “.
У законі також уточнено порядок організації і проведення конкурсу на адміністративні посади в Спеціалізованій прокуратурі.
Як повідомлялося, глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський висловив стурбованість змінами, які Верховній Раді пропонують внести до закону “Про прокуратуру”. За його словами, зміни загрожують незалежності прокуратури шляхом “надання зайвої дискреційного влади генеральному прокурору”.
У той же час, за його словами, відповідно до зобов’язань України, важливо не затягувати з введенням в 2016 році ефективної системи декларування доходів та наголосив на важливості початку роботи Нацагентства з питань запобігання корупції.
16 лютого Верховна Рада прийняла закон про прозорість в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в першому читанні.
У той же день Я.Томбінскій розкритикував прийняті Верховною Радою закони, а саме “Про електронні декларації”, “Про прокуратуру”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас