Податківці розповіли, кому відмовлять у субсидії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці розповіли, кому відмовлять у субсидії

Особисті фінанси
9207
Серед українців, які претендують на субсидію і вже отримали знижку на комуналку, паніка через закон про розкриття банківської таємниці. Частина людей з офіційно маленькими доходами, але з заначками на депозитах або просто лівих доходах на поточних рахунках, побоюються, що пільги їм скасують.
Експерти кажуть: перевірки будуть вибірковими, але в Фіскальній службі до них вже готуються.
В кінці року депутати дозволили Мінфіну подавати запити в банки і з’ясовувати, хто з одержувачів субсидій на ЖКГ має рахунки в банках. Якщо з’ясується, що у них є депозити або вклади, то їх субсидії позбавлять.
Хто буде перевіряти рахунки громадян, поки офіційно не говорять. Правда, наші джерела в Фіскальній службі повідомили, що цю справу можуть доручити їм. «Тільки у нас є база, у кого і де є вклади. Адже люди, коли відкривають рахунки, надають ідентифікаційні коди, вся інформація надходить до податкової», – говорить джерело.
За його словами, відомство вже готується до процесу. «Інша справа, якщо нас завалять запитами, то ми відповідати будемо два роки. Людей немає, техніки немає. Тут за довідками на люстрацію люди в черзі шикуються, не те що рахунки в банках. Швидше за все, перевірка буде вибірковою, показовою, десяток людей позбавлять, щоб показати, що працюють », – підводить підсумок представник фіскалів.
Офіційно в Фіскальній службі кажуть, що ніяких розпоряджень не отримували. «Поки ніяких доручень нам не давали. Ми підкоряємося Мінфіну, якщо скажуть, значить, будемо готувати», – сказав нам директор інформаційно-комунікаційного департаменту Фіскальної служби Віктор Косарчук.
Банкіри також говорять, що поки до них запити не надходили. «У таких випадках, якщо хочуть дізнатися, чи є рахунки, в банк подають персональний запит. Але поки нічого подібного не було. Але тотальну перевірку всіх одержувачів субсидій зробити навряд чи вийде. Швидше за все, будуть тільки вибіркові перевірки », – пояснив радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.
На думку експерта-економіста Ігоря Давидюка, за допомогою змін до закону про банки Мінфін може створити комп’ютерну базу по рахунках українців. «Соцзабези не матимуть до неї доступ, але фіскали зможуть виявити всі незадекларовані доходи на поточних і депозитних рахунках і вимагати заплатити з них податок.
Наприклад, у такій ситуації можуть опинитися офіційно безробітні, які отримують гонорари на картки. А ось чутки про те, що за законом про банківську таємницю держава контролюватиме інформацію про покупку валюти, не мають підстав, оскільки там не надається ідентифікаційний код. А фінансові відомості «пробиваються» по ньому ».
На думку ж експерта-банкіра Олега Сисоєва, закон про розкриття банківської таємниці може призвести до масового відтоку грошей з банків: «Злякавшись, що їх почнуть “трясти”, люди можуть спустошити свої рахунки і картки. Це може спровокувати колапс банківської системи. Втім, довіра до банків в Україні і так дуже низька … »
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас