ОПЗ подасть в суд на Саакашвілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЗ подасть в суд на Саакашвілі

Фондовий ринок
1819
АТ “Одеський припортовий завод” буде подавати позов до суду про захист ділової репутації через неправдиву інформацію з боку голови Одеської обласної адміністрації Міхеїла Саакашвілі. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ОПЗ.
Зокрема, як заявив перший заступник директора ОПЗ Микола Щуриков, “розгорнута Саакашвілі піар-кампанія проти ОПЗ порочить підприємство не тільки в Україні, але і за кордоном, і вже призвела до збитків на мільйони гривень”.
За словами Щурикова, “всі звинувачення Саакашвілі проти Одеського припортового заводу – це політико-економічні ігри, спрямовані на зниження привабливості підприємства для великих західних інвесторів і зниження його реальної вартості напередодні приватизації”.
“Провокуючи безпідставні скандали, Одеський губернатор відлякує західних інвесторів і відкриває шлях для покупки заводу російським капіталом через підставні структури. В ЗМІ вже повідомлялося про таємну зустріч представників російського олігарха Вексельбега (Дмитра Мазепиного) з Саакашвілі щодо ОПЗ”, – сказав Микола Щуриков.
Зокрема, за його словами, договір з австрійською компанією “Антра” з постачання природного газу за давальницькою схемою дав можливість Одеському припортовому заводу отримати прибуток і повністю заповнити потужності підприємства в листопаді 2015 року.
“Вся робота з давальницькою продукцією, прописана в договорі, дуже прозора, там немає можливості для маніпуляцій”, – зазначив Микола Щуриков.
За його словами, ціна на газ, яку пропонує НАК “Нафтогаз України”, невигідна для ОПЗ і робить його продукцію (аміак і карбамід) неконкурентною на світовому ринку.
“Якщо б ми працювали тільки з НАК “Нафтогаз України”, то в листопаді 2015 року отримали б збитків у розмірі 14 мільйонів гривень. Тому ми шукали альтернативні економічно вигідні варіанти”, – заявив він.
Микола Щуриков повідомив подробиці згаданого договору з “Антрою”. “Вартість послуг, які “Антра” сплатила заводу з переробки давальницької природного газу в аміак становить 39,8 дол. США/т, карбамід – 62,0 дол. США/т. І це тільки вартість переробки. Крім цього, на плечі “Антри” також покладена компенсація всіх супутніх витрат і зборів всередині України (з урахуванням ПДВ). Так, наприклад, в обов’язки “Антри” за договором, входила компенсація оплати транспортування газу по території України. А це 36 дол. США за кожні 1000 м3 природного газу”, – заявив він.
За даними прес-служби, в листопаді 2015 року планувався до постачання давальницький природний газ в обсязі 100 млн м3. Однак, через складність і тривалість митних процедур, за давальницькою схемою ОПЗ було отримано 27,785 млн м3 природного газу. Микола Щуриков запевнив, що “це був єдино вірний варіант, який дозволив ОПЗ працювати без збитків”, і що керівництво заводу “готове надати розрахунки і всі необхідні документи”.
“Гучні звинувачення, поширювані Саакашвілі про те, що в результаті роботи ОПЗ і “Антри” за давальницькою схемою бюджету нібито будуть нанесені збитки в розмірі 90 млн.дол., є абсурдними”, – заявляє керівництво ОПЗ.
“Завдяки цій угоді ми змогли закуповувати газ у Європі за більш низькою ціною, ніж на внутрішньому ринку. Завод показав ефективну роботу в умовах обмеження валютних операцій, встановлених НБУ (постанова №124), і зміг забезпечити роботу підприємства на повну потужність”, – повідомив Микола Щуриков.
Перший заступник директора ОПЗ підкреслив, що після прийняття постанови НБУ №812 від 24.11.2015 з’явилася можливість прямих розрахунків за природний газ з юридичними особами (нерезидентами). Тому доцільність подальшої роботи за давальницькою схемою відпала, і після 24 листопада 2015 р. така поставка газу не здійснювалася.
Микола Щуриков розповів про міжнародний аудит, який постійно проходить на ОПЗ і надав матеріали з висновками, де дана найвища оцінка діяльності підприємства. “Позитивну оцінку стану справ на заводі влітку цього року ми отримали і від Міжнародного валютного фонду, а також комісії Верховної Ради з питань приватизації”, – констатував перший заступник директора ОПЗ.
Також Микола Щуриков повідомив, що за дорученням прем’єр-міністра України від 29.09.2015 створена робоча група з перевірки фінансово-господарської діяльності ОПЗ, до складу якої увійшли представники Держфінінспекції України, Регіонального відділення Фонду держмайна по Одеській області, Антимонопольного комітету України. Робоча група почала роботу в ОПЗ з 07.12.2015 року.
Щодо звинувачень з боку прокуратури Одеської області про нібито збитки у розмірі 4 млрд. грн. від контракту ОПЗ з гонконгською компанією, Микола Щуриков пояснив, що “за цим контрактом не було відвантажено ні однієї тонни продукції ОПЗ. Це легко перевірити за даними митниці. Заява про нібито 4 млрд. грн. збитків бюджету України – вигадка від початку і до кінця”.
Нічні обшуки на заводі 20 листопада 2015 року з вибиванням дверей він прокоментував як спробу дестабілізувати роботу підприємства і очорнити завод і його керівництво. “Чергове піар-шоу, які так любить влаштовувати пан Саакашвілі, було поєднане зі спробою силового захоплення підприємства. Тому 21 листопада 2015 р. трудовий колектив АТ “ОПЗ” звернувся до Президента України, Прем’єр-міністра та Генерального прокурора України. “Такі дії прокуратури поставили під загрозу екологічну та техногенну безпеку регіону, завдали образи колективу і шкоди діловій репутації АТ “ОПЗ”, – процитував Микола Щуриков звернення колективу заводу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас