НКЦПФР оштрафувала двох торговців цінними паперами за маніпулювання цінами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКЦПФР оштрафувала двох торговців цінними паперами за маніпулювання цінами

Фондовий ринок
188
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку оштрафувала двох торговців цінними паперами за маніпулювання цінами.
Про це повідомили в прес-службі НКЦПФР.
2 грудня уповноважені особи Комісії розглянули дві справи про маніпулювання цінами, що стосуються професійних учасників ринку – ТОВІНВЕСТ БРОК” і ТОВ “ФК-ЗБЕРІГАЧ”.
Так, було встановлено факт маніпулювання цінами на акції ПАТ “Пересувна Механізована Колона №20”, яке здійснювалося в ході торгів на фондовій біржі ПАТ “Київська міжнародна фондова біржа”.
На підставі результатів розслідування, проведеного Комісією, було встановлено, що ТОВІНВЕСТ БРОК” і ТОВ “ФК-ЗБЕРІГАЧ” протягом значного періоду часу в останні робочі дні місяців, в які відбувалися біржові торги на ПАТ “Київська міжнародна фондова біржа”, за результатами яких формувався біржовий курс, укладали один з одним біржові контракти щодо акцій ПАТ “Пересувна Механізована Колона №20”, формуючи їх біржовий курс у розмірі 5 грн за одну акцію, що в двадцять разів перевищує їхню номінальну вартість. У той же час фінансові показники ПАТ “Пересувна Механізована Колона №20”, які були проаналізовані Комісією, були дуже низькими і свідчили про відсутність будь-яких об’єктивних підстав для такого зростання ціни на акції товариства.
У результаті маніпулювання цінами на акції ПАТ “Пересувна Механізована Колона №20”, здійсненого ТОВІНВЕСТ БРОК” і ТОВ “ФК-ЗБЕРІГАЧ”, стався необґрунтоване зростання капіталізації емітента до 4 млрд грн. Цінні папери ПАТ “Пересувна Механізована Колона № 20” перебували в активах 37 інститутів спільного інвестування в кількості 39 млн штук загальною вартістю майже 195 млн грн.
Так, до ТОВІНВЕСТ БРОК” і ТОВ “ФК-ЗБЕРІГАЧ” застосували фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 350 тис. грн.
Щодо ПАТ “Пересувна Механізована Колона №20” 12 червня 2015 року були прийняті рішення про встановлення ознак фіктивності цього емітента і включення його до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності. 23 червня 2015 Комісія прийняла рішення про призупинення обігу цінних паперів ПАТ “Пересувна Механізована Колона №20”.
ПАТ “Пересувна Механізована Колона №20” оскаржило обидва зазначених вище рішення Комісії в Окружному адміністративному суді м.Києва. 10 вересня поточного року суд відмовив емітенту в задоволенні позовних вимог, визнавши дії Комісії законними і обгрунтованими. ПАТ “Пересувна Механізована Колона №20” подала апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, винесене на користь Комісії, однак 19 листопада 2015 в ході засідання Київського апеляційного адміністративного суду ПАТ “Пересувна Механізована Колона №20” відмовилося від своїх позовних вимог до Комісії .
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас