Експерти розповіли, як роботодавці обманюють українців і порушують їх права — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, як роботодавці обманюють українців і порушують їх права

Особисті фінанси
2656
Масові порушення трудового законодавства стають можливими насамперед з причини високого рівня тіньової економіки.
За даними дослідження HeadHunter Україна, в країні кожен п’ятий співробітник отримує «чорну» заробітну плату без оформлення трудових відносин. Ще третина українців отримує частину зарплати офіційно, а частинуа – в конвертах. Це так звана «сіра» схема. І тільки 35% опитаних стверджують, що зарплата їм виплачується повністю офіційно.
Як зазначає адвокат ЮК KODEX Людмила Звєрєва, українські компанії нерідко штрафують свій персонал за невиконання плану продажів або інші «порушення». При цьому вони ігнорують той факт, що чинне законодавство не передбачає подібної дисциплінарної відповідальності.
За законом трудящим належить відпустка не менше 24 днів у році і виплати на період втрати працездатності. Однак багато компаній воліють не оплачувати лікарняні та відпускні або оплачувати їх частково.
«Дуже часто співробітнику дозволяють використовувати не більше ніж 10 або 14 днів відпустки за рік. Працівник іноді й не знає, що за законом йому належить не менше 24 календарних днів. А ще ж є додаткові відпустки – за шкідливість, особливий характер праці, соціальні відпустки », – пояснює юрист компанії DOPOMOGA GROUP Марія Донець.
Нерідко в компаніях зловживають примусом до неурочною роботою без відповідної оплати. Роботодавець просто може навантажити співробітника таким обсягом роботи, з яким протягом робочого дня ніяк не впоратися.
Ще одним сюрпризом для працівників, за словами директора стаффінгового агентства SUN ONE Дмитра Козлова, є звільнення «одним днем». Людину змушують написати заяву про звільнення за власним бажанням, не дотримуючись встановлені норми про завчасне попередження або компенсацію. Масові скорочення на виробничих підприємствах також можуть проводитися всупереч положенням закону у формі примусу працівників до звільнення за власним бажанням.
Також легко компанії можуть користуватися дешевою або зовсім безкоштовною робочою силою під приводом проходження стажування або випробувального терміну. Адже коли армія безробітних росте з кожним днем, на місце звільнених швидко приходять нові люди, яких можна також скоротити без оплати через один-два місяці.
«Потрібно розуміти, що після проходження стажування компанія не зобов’язана оформляти в штат стажиста або підписувати з ним договір про співпрацю, якщо ці умови не були обумовлені. Інший випадок, коли компанія бере співробітника на роботу на випробувальний термін, але після його проходження без вагомих аргументів не продовжує співпрацю », – уточнює керівник експертно-аналітичного відділу HeadHunter Україна Руслана Березовська.
Для того щоб уберегти себе від подібних неприємностей, потрібно навіть на період випробувального терміну підписувати документи, в яких будуть обумовлені взаємні зобов’язання сторін, а також перелік і обсяг завдань, які співробітник повинен виконати в зазначені терміни.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас