Експерти розповіли, які продукти можуть різко подорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, які продукти можуть різко подорожчати

Особисті фінанси
23071
За прогнозами аналітиків, цього року сільське господарство піде в мінус на 5-6%, тоді як раніше стабільно було в плюсі.
За підсумками другого кварталу поточного року виробництво молока в Україні знизилося на 4,2%, м’яса птиці — на 7,3%, яєць — на 12,9%, а поголів’я великої рогатої худоби зменшилося на 6,5%.
«Ситуація ускладнюється несприятливими погодними умовами, які призвели до значних втрат посівів озимих зернових культур і, в першу чергу пшениці — близько 45% озимих (близько 2,8 млн. га) не зійшло. Одночасна дія згаданих несприятливих факторів може поставити під загрозу продовольчу безпеку країни», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту Мінагрополітики. 10% із спецфонду — а це 2 млрд грн на рік — дозволять допомогти найбільш незахищеним учасникам ринку, зокрема, тваринникам, дрібним фермерським господарствам, впевнений заступник аграрного міністра Ярослав Краснопольський.
Втім, самі претенденти на ці гроші вважають озвучену міністерством суму майбутніх дотацій, м’яко кажучи, скромною.
«Зараз птахівники отримують на компенсацію ПДВ кілька мільярдів гривень на рік. У разі прийняття законопроекту 2 млрд грн державної допомоги доведеться ділити на всіх», — не приховує розчарування виконавчий директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко.
При цьому він додає, що у разі скасування спецрежиму буде ще гірше: у компаній не залишиться грошей на розвиток, що призведе до подальшого зменшення поголів’я і зростання цін на м’ясо.
«Ми будемо змушені перекласти наші втрати на споживачів», — пояснив Карпенко.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас