Борщ тільки на свята? Чому так різко подорожчали овочі (інфографіка)
Нинішня осінь піднесла неприємний сюрприз тим, хто не вирощує фрукти-овочі на дачі, а закуповує їх про запас: ціни на овочі, порівняно з минулим роком, зросли в рази. Найбільше подорожчали цибуля й капуста — майже в 6 разів, в 4,5 рази “стрибнула” морква, втричі — буряк і картопля. Збільшилися за рік в 1,5—2 рази і ціни на бакалію (див. інфографіку).
При цьому, за даними Держстату, середня зарплата зросла за рік на 25% або на 863 грн (4343 грн за останніми даними – за вересень).
На думку експертів, це подорожчання — не межа: до Нового року ціни ще трохи підростуть.
ПРИЧИНИ. Як роз’яснив нам експерт аграрних ринків Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Віталій Кордиш, причин такого значного подорожчання овочів дві: нижчий, ніж торік, урожай (через спекотне літо; це насамперед торкнулося капусти і цибулі) і збільшення витрат аграріїв на вирощування, транспортування і зберігання продукції через девальвацію гривні.
“Ці фактори наклалися на сезонне зростання цін, — говорить Кордиш. — Ціна насіння, добрив, пального, які імпортуються, залежить від курсу долара (рік тому було 16 грн/$, зараз — 24 грн/$. — Авт.), тому фермери закладають у вартість своєї продукції витрати на вирощування врожаю в 2016 р. Звісно, високі ціни стали шоком для покупців”.
Що стосується картоплі, то, за словами експерта, рік тому був дуже високий урожай, це обвалило ціни на “другий хліб” до 2-2,5 грн кг за сезон. Зараз вони зросли відповідно до ринкових умов. Кордиш також прогнозує, що овочі подорожчають взимку ще на 10-20% (морква — до 17 грн/кг, цибулю — до 20 грн/кг — Авт.), але різкого стрибка цін не буде: у людей не залишиться грошей, щоб це купити.
Що стосується цукру та круп, то, за словами аналітика інформкомпанії “ПроАгро” Ярослава Левицького, цукор подорожчав тому, що його наварять в цьому році набагато менше, ніж у минулому, — лише 1,2 млн т проти звичайних 1,5—1,8 млн т.
“Посівні площі буряків зменшились за рік на 40%, врожайність впала. З урахуванням запасів маємо 1,7 млн т (треба хоча б 1,9. — Авт.). Нинішня ціна цукру 15 грн/кг — не гранична. Можна прогнозувати, що вона дійде до 25 грн/кг”, — говорить Левицький.
На подорожчання круп вплинули дві ключові культури — гречка і рис: сирої гречки вродило мало, а світова ціна імпортованого рису зросла через недорід. До них підтягнулися ціни на пшоно, кукурудзу, горох. Втім, президент Украналітцентру Олександр Охріменко оптимістичний: “До Нового року тваринники можуть підняти ціни ще на 10-15 грн на елітні сорти м’яса: вирізку або філе. А супові набори можуть навіть подешевшати”.
За матеріалами: Сьогодні
Поділитися новиною