Заступник міністра енергетики має спільний бізнес з Коломойським, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник міністра енергетики має спільний бізнес з Коломойським, - ЗМІ

Особисті фінанси
470
Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко є бізнес-партнером олігархів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.
Про це йдеться в розслідуванні програми “Схеми” – проекту Радіо Свобода на Першому телеканалі.
Діденко разом з Коломойським і Боголюбовим є співвласниками компанії “Протон-21” – лабораторії електродинамічних досліджень, тобто компанії, яка повинна займатися певним типом інновацій.
Як йдеться на сайті фірми, вона має на меті “створення нової безпечної технології утилізації радіоактивних відходів”.
Згідно з даними Єдиного державного реєстру, “Протон-21” має великий статутний фонд – 123 млн гривень, з яких частка Діденко складає більше 15 мільйонів гривень (12,5%) при тому, що на основній роботі заступник міністра отримує максимум 18 тисяч гривень на місяць.
Така ж частка, як у Діденка, у статутному фонді – у Станіслава Адаменко – вченого і винахідника. Мільярдери Коломойський і Боголюбов мають великі частки – по 46 мільйонів гривень кожен.
Діденко став співвласником “Протон-21” в 2008 році. З того ж часу це дослідне підприємство не запатентувало жодного винаходу. Останній патент лабораторії був зареєстрований в 2004 році.
Керівництво компанії відмовилося від спілкування з журналістами, а на територію підприємства в місті Вишневе під Києвом їх не пустила охорона.
Сам Діденко не бачить конфлікту в тому, що “Протон-21” займається діяльністю в галузі, якою керує Міністерство енергетики та вугільної промисловості.
“Підприємства, що належать до сфери управління Міністерства не мають контрактних відносин з ТОВ “Протон-21” і не ведуть переговори про укладення угод з ТОВ“Протон-21”. Зазначу, що у своїй діяльності на посту заступника міністра енергетики та вугільної промисловості я дотримуюся всіх вимог чинного антикорупційного законодавства України”, – йдеться у відповіді Діденко на запит журналістів.
Також заступник міністра не бачить нічого незаконного у своїй спільній з олігархами бізнесі. За його словами, він знайомий з Коломойським “ще з минулого століття”.
“Наші відносини такі, що не виходять за рамки коректних загальнолюдських цінностей, чинної Конституції та чинного законодавства України”, – зазначив Діденко.
У той же час журналісти програми “Схеми” стверджують, що цей спільний бізнес є першим ґрунтовним доказом існування формального зв’язку між найвпливовішим в Україні олігархом і чиновником високого рангу.
Саме завдяки безпосередній свідомої чи не свідомо – участі Діденка на державних посадах фінансово-промислова група “Приват” на чолі з олігархом Коломойським отримала контроль над низкою стратегічних державних підприємств, серед яких нафтовидобувна “Укрнафта”, нафтопереробна “Укртатнафта” і нафтотранспортна “Укртранснафта”, зазначають журналісти.
Завдяки цим підприємствам групі “Приват” вдалося організувати повний цикл – від видобутку нафти, її транспортування, виробництва з неї нафтопродуктів до їх продажу автовласникам – і стати найбільшим гравцем на ринку видобутку нафти і нафтопродуктів в Україні, йдеться в розслідуванні.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас