Податківці почали телефонувати українцям, запитуючи про "зайві" гроші, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці почали телефонувати українцям, запитуючи про "зайві" гроші, - ЗМІ

Особисті фінанси
19921
Грошові вклади українців вже почали перевіряти в банках, в першу чергу під удар потрапили ті, хто вирішив оформити візи для поїздки за кордон.
Раніше людям з невеликими доходами, у яких немає постійних банківських рахунків, достатньо було покласти на картку кілька тисяч гривень і принести звіт в посольство, мовляв, гроші для поїздки є. А потім гроші деякі спокійно з картки знімали. Тепер фінустанови влаштовують перевірки походження цих коштів, а гроші можуть просто заблокувати на час перевірки.
22-річна харків’янка Олена на травневі свята летить в Будапешт. І щоб розплатитися за готель, днями їй довелося покласти на рахунок у банку 8 тис. грн. «Все пройшло добре, я заплатила за готель. А потім мені на роботу зателефонували з податкової і запитали, звідки у мене, людини з річним трудовим стажем і зарплатою в 2,1 тис. грн, такі гроші. Я здивувалася і відповіла, що взяла гроші у батьків. Батько каже, що йому не дзвонив ніхто – він приватний підприємець, у разі чого, зможе сказати, що 8 тис. грн його, але все одно дивна ситуація », – каже дівчина.
Схожа ситуація і в Олени із Запоріжжя. Вона збирається летіти на свята в Париж зі своїм хлопцем. «Я ніде не працюю, навчаюся в університеті. Хлопець поклав мені на картку 10 тис. грн, щоб я могла подати документи на візу », – розповідає Олена. Коли їй зателефонували з податкової, вона не знала, що відповісти. «Вони запитали, звідки гроші, якщо ніякого офіційного доходу у мене немає. Я сказала про хлопця, але переживаю – адже він мені не родич », – каже дівчина.
Буквально днями від Нацбанку в фінустанови прийшов лист, в якому рекомендується перевіряти підозрілі операції з готівкою. Зокрема, під перевірку потрапляють люди з невеликими доходами (студенти, пенсіонери, безробітні, бюджетники), які несподівано кладуть або знімають великі суми. Якраз ними можуть зацікавитися фіскали і Фінмоніторинг. При отриманні готівки з рахунків людям варто готуватися до розпитувань з боку фінансистів, а в деяких випадках – і до надання додаткових документів. Не виключено, що задавати їх будуть і правоохоронці.
Експерти кажуть: якщо у випадку з візами раніше українці могли купити в банку дорожні чеки, то тепер їх не продають, та й далеко не всі посольства їх приймають.
Наприклад, в посольстві Чехії нам розповіли, що якщо у людини немає пристойної суми грошей на рахунку, вона може прикласти до документів на подачу візи нотаріально завірений лист, в якому буде прописано, що хтось з родичів фінансує поїздку.
«А вже ця людина буде звітувати перед податковою, звідки у неї гроші», – сказали нам в посольстві.
Директор Центру туристичної інформації Володимир Царук стверджує: варіантів підтвердження платоспроможності у людей з низькою офіційною зарплатою залишилося небагато.
«Можна використовувати нотаріально завірений лист близького родича про те, що він дає вам гроші на поїздку. Другий варіант – ви можете покласти на депозит необхідну суму. Для звичайної турпоїздки це приблизно 300-400 євро, і ви завжди можете пояснити, що взяли їх в борг або накопичили », – говорить Царук.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас