Українці отримають електронні довідки на житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці отримають електронні довідки на житло

Нерухомість
4992
У квітні ринок нерухомості чекають чергові законодавчі нововведення: згідно з постановою Кабінету міністрів №137, українці зможуть отримувати деякі реєстраційні документи як в паперовому, так і в електронному вигляді, оскільки обидві версії будуть мати однакову юридичну силу.
Зокрема, ці зміни торкнуться таких довідок, як витяги з Держреєстру речових прав на нерухоме майно (ГРВПН), свідоцтва про право власності на нерухомість і рішення державного реєстратора.
Відомо, що повноваження по прийому і видачі документів при веденні ГРВПН делеговані органам місцевого самоврядування, нотаріусам, адміністраторам центрів надання адмінпослуг. І для того, щоб отримати реєстраційні документи на нерухомість, українці повинні написати заяву, на підставі довідки – як електронні, так і паперові – можуть бути отримані або безпосередньо у чиновників, або відправлені за поштовою адресою, або електронкою.
Правда, відповідно до законодавства про електронний документообіг, якщо заявник отримує реєстраційні документи в “віртуальному” варіанті, то паперове свідоцтво про право власності не видається.
На думку експертів, ці зміни не вплинуть на ринок нерухомості, але стануть наступним кроком на шляху євроінтеграції. “За кордоном вже давно користуються електронним документообігом, і, відповідно, ці традиції потрібно впроваджувати і у нас. Рано чи пізно люди будуть масово оформляти заяви в такому форматі і таким же чином отримувати всі необхідні документи. Це економить час на отримання документів і скорочує витрати держави, пов’язані, наприклад, із закупівлею паперу”, – вважає глава Держрегуляторної служби Ксенія Ляпіна. У свою чергу, аналітик “СВ девелопмент” Сергій Костецький вважає, що ажіотажу електронні документи не викличуть: “Українці звикли, що всі довідки у них зберігаються в паперовому вигляді, мовляв, так не обдурять і на душі спокійно. Тому потрібно проводити серйозну інформкампанію, щоб думка змінилася”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас