Ймовірність дефолту України становить 30%, – Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ймовірність дефолту України становить 30%, – Bloomberg

Казна та Політика
1854
Перед початком переговорів уряду України з міжнародними кредиторами про реструктуризацію боргу більшість експертів вважають, що країні вдасться уникнути дефолту.
Про це свідчить оцінка ймовірності досягнення з інвесторами, опублікована агентством Bloomberg за підсумками опитування 21 експерта.
На думку опитаних аналітиків, ймовірність провалу переговорів, в результаті якого або станеться некерований дефолт, або не буде досягнуто угоди, що влаштовує обидві сторони, становить 30%.
При цьому, за словами аналітика Raiffeisen Bank International Гюнтера Дьюбера, Росія, яка заперечувала можливість реструктуризації своєї частини держборгу України, також може в кінцевому підсумку погодитися на участь у переговорах, оскільки “вона не зацікавлена в повномасштабному загостренні відносин із Заходом”.
Водночас, економіст німецької Joh Berenberg Gossler&Company KG Вольф-Фабіан Хунгерланд зазначив, що небажання Росії співпрацювати становить найбільший ризик для переговорів.
“Більше того, багато інвесторів можуть просто не погодитися на списання частини боргу в той час як майбутнє східних українських регіонів не визначене”, – вважає експерт.
Як відзначає головний економіст Standard Bank Group Ltd з ринків, загрозу для переговорів про реструктуризацію держборгу України також становить ризик припинення перемир’я на сході і відновлення активних бойових дій.
“Якщо це відбудеться до травня, то я думаю, що буде дуже важко закрити операцію з утримувачами облігацій”, – зазначив Тімоті Еш, який оцінює ймовірність дефолту в 60%.
Некерований дефолт України спричинить за собою подальше ослаблення гривні, банкрутства в банківському секторі, а також скорочення бюджетних витрат, вважає економіст ING по Росії та СНД Дмитро Польовий.
“Досягнення угоди – в інтересах усіх сторін, оскільки альтернатива гірша для всіх. Некерований дефолт може стати лихом для України і західних власників боргу країни. Росія втратить $3 млрд, що, звичайно багато, але не катастрофічно”, – заявив Польовий.
Як зазначає агентство, українські бонди з погашенням в 2017 році торгуються на рівні 39% від номіналу, їх прибутковість становить 62,19%.
Нагадаємо, масштабна реструктуризація заборгованості України передбачена програмою допомоги МВФ. Всього, згідно з програмою, реструктуризація облігацій повинна заощадити Україні $5 млрд протягом найближчих 4 років.
Україна запропонувала утримувачам її облігацій обговорити скорочення суми основного боргу та купонних виплат, а також продовження термінів обігу паперів, і розглядає Росію як одного з учасників переговорів про реструктуризацію боргу.
На грудень 2015 року заплановано погашення зобов’язань України перед Росією на суму $3 млрд. Україна вже звернулася до Росії з проханням про реструктуризацію боргу, однак, як заявив на початку лютого російський міністр фінансів Антон Силуанов, Москва не готова до розстрочення погашення цих зобов’язань.
За матеріалами:
Інсайдер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас